Održan protest u Šapcu: Ne Rio Tintu, hoćemo čist vazduh i čistu vodu 1Foto: Danas/Nina Čolić

Protest protiv iskopavanja litijuma održan je večeras u Šapcu, mogle su da se vide različite generacije. „Ne Rio Tintu, hoćemo čist vazduh i čistu vodu“, poruka je Šapčana sa današnjeg protesta.

„Sama reč Rio Tinto, znači crvena reka na španskom… moglo se pretpostaviti da će doći do trovanja, sama reč kaže. Aposlutno nikakve milijarde ne vrede. Usmeravamo se ka pogrešnom putu, umesto poljoprivredi“, navodi naša sagovornica Anastasija Selenić.

Protest u šapcu završava se protestnom šetnjom građana koji su na ulice izašli jer su protiv iskopavanja litijuma.

Šapčani su tražili od vlasti da se donese zakon protiv iskopavanja litijuma i bora. Svi moraju da se izjasne da li su protiv litijuma ili ne, da li je to SANU, crkva, direktori škola, ili bolnica, biće jedna od poruka protesta u Šapcu.

„Stop Rio Tintu, stop iskopavanju litijuma i bora, ne sme biti stranačkih podela“, poruka je okupljenih građana šapca koji protestuju protiv iskopavanja litijuma.

Oni navode, kako javlja reporterka N1 da je u dolini Jadra veliki rezervoar pijuće vode koji ne sme biti zagađen. Oni, potput ljudi u Loznici traže da se donese zakon protiv iskopavanja litijuma i bora. Rok koji je dat vlastima, od 40 dana, ističe 10 avgusta, i za tada su najavljene radikalnije mere.

„Stop Rio Tintu se mora reći iz više razloga. Ne želim nas truju, da ostanemo bez svega. Ja sam poreklom iz sliva Jadra, par kilometara od Nedeljica i ne želim da svi oni tamo nestanu sa tog prostora. Ako naprave rudnik života više neće biti nigde u Sbiji, jer sva voda će se iz Jadra uliti u Drinu pa u Savu. Vlastima ništa ne verujem. Jedina sreća je što Vučić brani Rio Tinto jer znamo da sve što je on branio smo izgubili, pa se nadam da će tako biti i sa Rio Tintom“.

Biljana Stepanović iz ProGlasa obratila se okupljenima u Šapcu.

„Ova vlast ima dug od 36 milijardi evra. Svaki domaćin želi svojoj deci da ostavi imovinu, ili da im bar ne ostavi dugove. Svojoj deci ćemo ostaviti dugove, a sad smo u opasnosti da li ćemo im ostaviti vodu, zemlju i vazduh. Nema više levih ili desnih, svima nama je neophodna voda, zemlja i vazduh, bez toga ne možemo da živimo. Bez litijumskih baterija i električnih automobila možemo“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari