Protest u Vrbasu jer nema grejanja: Čelnici opštine obećali tople radijatore tek tokom sledeće nedelje 1Foto: Danas/A. L.

Građani Vrbasa danas su održali protest ispred zgrade opštine jer im još nije uključeno grejanje. Vrbas je jedina opština u Srbiji u kojoj nije počelo daljinsko grejanje, a kako je rečeno od strane opštinskih zvaničnika, moraće da se strpe barem još do srede.

Po odluci lokalnog parlamenta, grejanje u Vrbasu počelo je 15. oktobra, ali samo u skupštinskim spisima. U stvarnosti, Javno komunalno preduzeće „Standard“ je u blokadi i dužno je privatnom partneru novce za gas, pa kotlovi i dalje tihuju.

Iako više do 90 odsto građana Vrbasa plaća redovno račune za grejanje, ovo javno preduzeće nije uplatilo privatniku čitavu prošlogodišnju sumu za potrošeni gas i u blokadi je 50 miliona dinara.

Zbog toga ova firma neće da pusti gas „Standardu“ i se sve prelama preko leđa građana koji sa odnosom ova dva poslovna subjekta zapravo nemaju ništa. Tako više od 1300 stanova i oko 5000 stanovnika i dalje nema grejanje.

Zamenik predsednika opštine Jovan Kovačević i predsednica Skupštine opštine Tijana Aleksić, primili danas na razgovor u zgradu opštine nekoliko predstavnika građana i organizatora skupa na kojem je bilo stotinjak Vrbašana.

– Insistirali smo da se grejanje uključi odmah, ali su nam rekli da rade na tome svakodnevno i da mogu da obećaju da će u narednim danima biti uključeno, sigurno tokom sledeće nedelje. Pokrajinska vlada ili neko od republičkih ministarstava navodno će da plati dug, samo se čeka da pare stignu do opštine, pa da se prebace „Standardu“ i na kraju privatnom partneru – rekao je Dragan Stijepović odbornik Grupe građana „Oslobodimo Vrbas“ koji je prisustvovao pregovorima.

Građani su tražili i obećanje da u budućnosti neće biti prekidanja grejanja, što je bio slučaj u poslednje tri godine tokom zime otkada je u priču ušao privatni partner. No, predstavnici opštine nisu mogli ovo da obećaju, odnosno, obećali su da će se potruditi.

Protest u Vrbasu jer nema grejanja: Čelnici opštine obećali tople radijatore tek tokom sledeće nedelje 2
Foto: Oslobodimo Vrbas

– Zahtevali smo da se sazove i posebna sednica Skupštine na kojoj će se predložiti aneks ugovora po kom privatni partner neće moći da obustavlja grejanje, nego da svoja potraživanja naplati preko suda ili instrumenata obezbeđenja. Građani svoje obaveze plaćaju i suludo je da oni trpe. Zahtevali smo i hitan remont kotlarnice, da se vrati i korišćenje mazuta, pa ako se obustavi isporuka gasa da se kupi mazut i nastavi sa grejanjem. Ove predloge su odbili, sednica neće biti održana, a kako kažu iz opštine, po ugovoru su obavezni da kupuju energente samo od privatnog partnera – nastavio je Stijepović.

„Standard“ je 2020. godine potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu, a firma iz Beograda uradila je gasifikaciju kotlarnica. Ugovor nikada nije postao javan i zapravo niko ne zna šta u njemu piše. Zna se da traje 15 godina i da su poslednje tri zime za stanovnike Vrbasa mučne, sa čestim prekidima grejanja.

Protest su danas imali i učenici Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ u dvorištu škole, ali su se vratili na nastavu na skraćene časove. Sad direktorom škole je dogovoreno da u ponedeljak takođe budu skraćeni časovi, a u zavisnosti od vremena, ako bude hladno, da nastave ni ne bude. Druge škole, kao i bolnica, imaju svoje grejanje.

„Standard“ treba da ogreje i sud i katastar, ali kako kažu građani na današnjem skupu, tamo se za razliku od školaraca niko ne buni i svi ćute. Opština se svakako greje na struju pa prvi ljudi Vrbasa nisu direktno zavisni od ovog problema.

– Zamenik predsednika opštine je na sastanku rekao zanimljivu stvar, kako zapravo gas neće da pusti Srbijagas, dok se ne izmiri dug, a ne privatna firma. No, ko to više zna. Mi ćemo sačekati do srede da vidimo da li će biti uključeno grejanje, ako ne, najavljujemo nove proteste, ali i blokade – rekao je Stijepović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari