U organizaciji Saveza samostalnih sindikata u Boru će danas biti održan protest upozorenja kojim će sindikalci i zaposleni u javnim i komunalnim preduzećima iskazati svoje nezadovoljstvo donošenjem Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, koji je usvojen 29. septembra, a koji ugrožava egzistenciju radnika sa najnižim platama.


Plate u javnim komunalnim preduzećima u Boru, s obzirom na to da nisu naročito visoke, primenom novog zakona neće biti značajno smanjene, međutim, borski sindikalci spremni su na solidarnost sa drugim kolegama, budući da će se zahvaljujući ovom Zakonu primanja najnižim i najugroženijim kategorijama zaposlenih u ovom sektoru umanjiti i do 40 odsto. „Tražimo da se donesu izmene i dopune Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade odnosno da se iz njega izuzmu najugroženije kategorije zaposlenih jer veliki broj ljudi koje će ovo pogoditi pašće ispod minimalne zarade. Ovaj zakon ima imperativni karakter, između ostalog suspenduje odredbe Zakona o radu, Zakona o javnim preduzećima, kolektivne ugovore i još sijaset drugih propisa, da ne pominjem ugovor o radu koji će urnisati i ovako težak položaj zaposlenih“, smatra predsednik Veća Samostalnih sindikata opštine Bor Dragiša Trujkić.

Borski sindikalci, kako je to najavljeno na konferenciji za novinare, očekuju da se protestu upozorenja pridruže predstavnici iz Majdanpeka, Zaječara, Beograda, Leskovca i drugih većih gradova u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari