Protest vaspitačica u Vrbasu: Kasne nam plate, borimo se za ličnu egzistenciju 1Foto: Privatna arhiva

Većina zaposlenih u Javnoj predškolskoj ustanovi “Boško Buha” u Vrbasu sutra će održati protest ispred vrtića “Bubica” gde se nalazi uprava, nakon čega će prošetati i do zgrade opštine. Razlog je taj što im plate konstantno kasne i nikada ne znaju kada će da dobiju zarađeni novac.

Ova ustanova je do danas vaspitačicama i radnicima dugovala zarade još od januara. Kako kažu zaposleni, nakon pritiska, danas uplaćen deo januara i prvi deo februara, ali da im i dalje duguju ostale zarade. Već desetak godina ne znaju ni okvirno kog datuma primaju platu.

„Zaposleni su u teškoj materijalnoj situaciji, ugrožena nam je egzistencija zbog neredovnih isplata ličnog dohotka i putnih troškova. Prvi deo janurske plate dobili smo 24. februara. Solidarnu pomoć od 10.000 dinara nikada nismo dobili, kao ni pomoć za vreme trajanja pandemije korona virusa. Ovakva situacija u našoj ustanovi koja traje dugi niz godina, dovela je do velikog nezadovoljstva zaposlenih, osećaja manje bitnim i vrednim, zanemarenim, beznačajnim, kao i do slabljenja radnog elana i motivacije“, rekla je Tatjana Vukmirović predsednica sindikata u JPU „Boško Buha“ u Vrbasu.

Kako dodaje, obraćali su se svim nadležnim lokalnim i državnim institucijama, ali niko im nije pomogao da reše tešku situaciju u kojoj su se našli, pa su pravdu potražili i na sudu.

Određeni broj radnika je tužilo ovu ustanovu, kako za neisplaćene putne troškove tako i za neisplaćene lične dohotke.

Protest vaspitačica u Vrbasu: Kasne nam plate, borimo se za ličnu egzistenciju 2
Foto: Privatna arhiva

U poslednjih mesec dana obraćali su se inspektoru za rad Nikoli Mrviću, koji je utvrdio da zarade nisu isplaćene, te naložio poslodavcu da to učini do 10. marta, ali se to nije desilo.

Obraćali su se i lokalno samoupravi, školskim upravama, pokrajinskim organima, no podršku u praktičnom rešavanju problema nisu dobili. Odgovor od Ministarstvu finansija još čekaju.

Zaposleni su se obratili i poslodavcu, u nameri da njihov nepovoljan položaj poslednjih desetak godina nekako reši. U pismu rukovodiocima predškolske ustanove, navodi se da su zarade i putni troškovi u prethodnom periodu isplaćivani tek posle upućenih tužbi radnika.

„Motivacija za rad je značajno pala i samim tim kod jednog dela zaposlenih je prisutan otpor, jer se bore za svoju ličnu egzistenciju u posebnim, otežavajućim uslovima rada“, navodi se u pismu.

Kako dodaju, zaposleni iz ove ustanove se ističu u lokalnoj zajednici ali i na pokrajinskim i republičkim susretima vaspitača, medicinskih sestara i stručnih saradnika i pored teške situacije.

„Kako ne nalazimo podršku u praktičnom rešavanju situacije, zaposleni su prinuđeni da svoje pravo na zaradu ostvaruju putem sudskih tužbi, čime se finasijska situacija ustanove, još više pogoršava, ali zaposleni nemaju drugog načina da svoje pravo ostvare. Pored finasijskih problema, zaposlene demotiviše i odnos nedovoljnog uvažavanja i razumevanja značaja predškolske ustanove kao najvažnijeg partnera u pružanju podrške deci i porodici“, zaključuje se u obraćanju koje je potpisala predsednica sindikata Vukmirović.

Odgovore na pitanja zbog čega su radnici u tako lošem položaju, od JPU „Boško Buha“ objavićemo čim stignu na našu adresu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari