Ekološka udruženja i građani juče su u selu Savincu, pored Gornjeg Milanovca, u 17 sati održali protestni skup zbog planirane seče hrasta, starog 600 godina, koji se nalazi na sredini trase budućeg auto-puta Beograd – južni Jadran. Skup kod hrasta pod nazivom „Hrast ne sme pasti“ organizovalo je nekoliko NVO i pojedinaca iz Beograda, Čačka i Gornjeg Milanovca koji traže da se taj hrast-zapis ne dira.

//www.youtube.com/v/Gsz_mbl2tJk?version=3&hl=sr_RS&rel=0

Zemljani radovi na izgradnji Koridora 11 oko stabla su urađeni, ali hrast još nije odsečen jer postoji verovanje da će doneti zlo onome ko to učini. Kada su saznali o čemu se radi, iako su muslimanske veroispovesti, radnici firme Az virt iz Azerbejdžana, koji izvode radove, odbijaju i da se približe hrastu. Kako je rečeno, sva nastojanja da se hrast zaobiđe u radovima ostala su uzaludna, jer se nalazi u osi trase auto-puta. Institut za šumarstvo ranije je potvrdio starost hrasta i saopštio da ga treba staviti pod zaštitu države, kao istorijsko i prirodno bogatstvo. Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić najavio je da će se hrast sačuvati i presaditi na drugo mesto, ali su stručnjaci ocenili da je teško da će drvo, ukoliko se to i uradi, moći da preživi. Peticiju za spas hrasta potpisalo je dosad više od 5.000 ljudi. 

Apel Evropske zelene partije

Beograd – Evropska Zelena partija (EGP) pozvala je srpske vlasti da izmene deo trase na auto-putu na Koridoru 11, kako bi se sačuvalo stablo 600-godišnjeg hrasta, prenela je stranka Zeleni Srbije. „Strukturni razvoj nikada ne sme ići na štetu životne sredine i kulturnog nasleđa. To je kratkovid stav. Pozivamo vlasti da ponovo procene njihov plan i izaberu drugu trasu za auto-put, koji ostavlja da ovo lepo drvo stoji za generacije koje dolaze. Ono zaslužuje njihovu zaštitu“, navodi se u saopštenju EGP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari