Nosili su i transparente „Vratite deci stipendije“, „Hoćemo posao“ i „Tijaniću, očisti RTS“. Nosili su i više transparenata na kojima je pisalo „Dule i Pero – dželati“, „Dule i Pero – dosta nam je tamnice“.

Nekoliko desetina Roma okupilo se juče ispred zgrade Izvršnog veća Vojvodine na protestu zbog, kako navode, korupcije u institucijama i u medijima koji se bave romskom problematikom. Okupljeni su razvili crno platno dugačko dvadesetak metara, koje je, kako su objasnili, „simbol žalosti“ zbog položaja Roma. Kako su objasnili, „Dule“ je direktor Kancelarije za inkluziju Roma u Vojvodini Dušan Jovanović, a „Pera“ je Petar Novica Nikolić, urednik programa na romskom jeziku na Radioteleviziji Vojvodine.

Predsednik Romske partije Srđan Šajn rekao je novinarima na protestu da je u poslednjih godinu i po dana proces integracije Roma u Vojvodini zaustavljen. Dodao je da su Jovanović i Nikolić potpuno privatizovali taj proces i naveo da su njih dvojica pritom još i bliski rođaci, odnosno „braća od tetke“. „Kancelarija za inkluziju Roma, RTV i Radiotelevizija Srbije, umesto da budu inicijalna kapisla za integraciju Roma, danas su zapravo centri korupcije“, kazao je Šajn. On je upitao gde je nestao sav novac iz republičkog i pokrajinskog budžeta, kao i donacije iz inostranstva namenjene programima za integraciju Roma. Prema njegovim rečima, u Vojvodini više nema stipendije za srednjoškolce Rome, kao ni zapošljavanja za Rome. „Govori se o tome da je 20.000 ljudi zaposleno u Vojvodini, a među njima je svega četrdesetak Roma. Ako u Vojvodini ima osam odsto Roma, gde je onda 1.600 radnih mesta za Rome“, upitao je Šajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari