Meštani koji žive uz gradsko groblje u Čačku protestovali su juče zbog njegovog proširenja na mesto gde se sada nalazi oko 800 kvadratnih metara šume Krasojevića zabrana. – Proširenjem groblja, grobovi bi bezmalo bili ispod naših prozora – izjavio je FoNetu jedan od meštana Joviša Zornić.

-Predstavnici uprave grada i Gradsko zelenilo nisu pokušali da razgovaraju s nama. Mi smo 1992. i 2004. sprečili seču ove šume. Kako dolazi koja vlast, ona atakuje na ovu šumu da bi je uništili. U blizini groblja nalazi se više od 40 domaćinstava, a na mestu gde se sada nalazi šuma, moglo bi da se izgrade 384 dvogrobna mesta – kazao je Zornić, dodajući da je deo oko groblja podložan eroziji – rekao je Zornić, dodajući da bi se sečom šume stvorila klizišta.

– I cena bi bila mnogo veća, jer je potrebno dosta vremena da se iseče šuma, povade panjevi, a postoje druge lokacije za groblje, koje su gotovo spremne i manje bi koštale i nikoga ne bi ugrožavale – dodao je on.

Namera nadležnih bila je i da se umesto šume za potrebe groblja koristi Krasojevića bašta, ali Zornićkaže da vlasnik tog imanja ne želi da proda svoju zemlju. Nadležni u Gradskom zelenilu nedavno su izjavili da od juna ove godine više neće biti prostora za nova grobna mesta ukoliko grad uskoro ne otkupi privatno zemljište Krasojevića zabran.

Generalnim urbanističkim planom iz devedesetih godina predviđeno je da se u groblje pretvori četiri i po hektara Krasojevića šume, ali do otkupa od privatnih vlasnika još nije došlo.

– Budžetom za 2009. za ovu kupovinu, krčenje šume i ostale radove predviđeno je 20 miliona dinara – izjavio je pomoćnik gradonačelnika za infrastrukturu i mesne zajednice Radomir Kruščić, dodajući da će, ukoliko bude nekih izmena ili povećanja troškova, pa projektovanih 20 miliona dinara ne bude dovoljno, grad po potrebi otkupljivati parcele iz nekoliko puta, mada uvek postoji mogućnost rebalansa budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari