Protest zbog rudarenja litijuma u petak i u Nišu 1Ekološki protest Niš: Arhiva Z. Miladinović/Danas

Nišu će u petak 9. avgusta biti održan protest protiv iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto, u organizaciji ekoloških pokreta.

Protest počinje u 19 časova, ispred Gradske kuće.

Udruženje građana „Nišlije da se pitaju“ pozvalo je svoje članove i sve građane Niša da učestvuju na protestu i podržalo sva protestna okupljanja ovim povodom širom Srbije.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da u Nišu i okolini nema istraživanja litijuma, a da rešenja o takvom istraživanju koja su ranije doneta „nisu važeća“.

Protest zbog rudarenja litijuma u petak i u Nišu 2
Arhiva: Foto Z. Miladinović

U udruženju „Prvi na skali“ prethodno su naveli da su poslednjih 20 godina nadležna ministarstva u Srbiji izdala ukupno 130 rešenja koja se tiču istraživanja litijuma, među kojima su i ona koja se odnose na istraživanja u selu Krajkovac kod Niša, Blacu i Pčinjskom okrugu.

Prema navodima Ministarstva, u Nišavskom okrugu se rade samo geološka istraživanja mineralnih sirovina bakra i zlata na tri polja, u opštinama Niška Banja, Ražanj i Svrljig.

Predstavnici opozicije u Nišu do sada nisu reagovali na probleme u vezi sa planiranim rudarenjem litijuma, niti podržali niški i druge ekološke proteste u Srbiji zbog takvog iskopavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari