Četvorodnevna međunarodna konferencija UN o rasizmu, Durban II, otovrena je juče u Ženevi u napetoj atmosferi zbog najave više država da neće učestvovati na tom skupu, kao i najavljenog dolaska iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, javile su agencije.

  Izrael je saopštio da je povukao svog ambasadora iz Švajcarske u znak protesta zbog prisustva iranskog lidera. Izraelski zvaničnici takođe su izrazili nezadovoljstvo zbog sastanka švajcarskog predsednika Hansa-Rudolfa Merca s Ahmadinedžadom, koji negira holokaust, i koji je pozivao na „nestanak Izraela s karte sveta“.

„Šest miliona Jevreja je ubijeno u holokaustu. Nažalost, iz toga niko nije izvukao pouku. Dok bude trajala komemoracija žrtvama holokausta, u Švajcarskoj se održava konferencija protiv rasizma, a počasni gost je osoba koja negira holokaust i ne krije svoju nameru da Izrael izbriše s lica zemlje“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku vlade. U saopštenju iz kancelarije izraelskog premijera navodi se da su šef diplomatije Avigdor Liberman i on doneli odluku da povuku ambasadora Ilana Elgara iz Berna „na konsultacije i u znak protesta zbog konferencije u Ženevi“.

Držeći organizatore konferencije do poslednjeg trenutka u neizvesnosti, SAD, Australija, Novi Zeland i Holandija su na kraju ipak saopštile da neće učestvovati na konferenciji koja bi trebalo da predstavlja nastavak burne i kontroverzne konferencije održane 2001. u Durbanu u Južnoj Africi. Listi odsutnih pridružila se i Nemačka. Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je ipak obećao da će Nemačka „vrlo pažljivo posmatrati rad konferencije“ ne isključujući mogućnost da se „kasnije eventualno uključi u rad“. Jevrejske organizacije u Nemačkoj pozdravile su takvu odluku vlade u Berlinu.

Istovremeno, Francuska i Velika Britanija su najavile da dolaze u Ženevu. Izrael i Kanada su početkom marta među prvima najavili da neće učestvovati na konferenciji o rasizmu, a u toj odluci im se ubrzo pridružila i Italija. Holandija i Australija su otvoreno izrazile strahovanje da bi govornica u Ženevi ponovo mogla da posluži za antisemitske napade kao što je to bio slučaj na skupu 2001, kada su SAD i Izrael demonstrativno napustili Durban.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je „duboko razočaran“ što pojedine države nisu prisutne na konferenciji. Prema njegovoj oceni, konferencija u Ženevi trebalo je da bude u znaku „nove ere multilateralnosti“, što bi značilo „manje konfrontacija i više dijaloga, manje ideologije i više međusobnog razumevanja“. On je takođe poručio okupljenima da „nijedno društvo nije otporno na rasizam, bez obzira na to da li je bogato ili siromašno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari