Oko stotinu meštana protestovalo je juče u prigradskom naselju Mlakovac, kod Gornjeg Milanovca, zbog zagađenja reke Despotovice. Ta reka pripada slivu Zapadne Morave i protiče kroz Gornji Milanovac. Žitelji mesta Brusnice, Semedraži i Brđani su tokom protesta optužili inspektore u Gornjem Milanovcu da su „korumpirani i da obaveštavaju zagađivače kada će biti vršena kontrola vode“.

Oko stotinu meštana protestovalo je juče u prigradskom naselju Mlakovac, kod Gornjeg Milanovca, zbog zagađenja reke Despotovice. Ta reka pripada slivu Zapadne Morave i protiče kroz Gornji Milanovac. Žitelji mesta Brusnice, Semedraži i Brđani su tokom protesta optužili inspektore u Gornjem Milanovcu da su „korumpirani i da obaveštavaju zagađivače kada će biti vršena kontrola vode“. Oni su dodali da se zagađenja reke ponavljaju godinama, a da nikada nije utvrđeno ko je odgovoran. „Pre devet dana je sve otrovano u reci i tada su uzeti uzorci vode i do danas nisu obelodanjeni zagađivači, a svako veče u reku se ispušta neka bela tečnost i niko ne reaguje, a mi od smrada ne možemo da živimo“, rekao je novinarima Željko Marjanović, jedan od učesnika protesta.
Kako je izjavio drugi meštanin, Blagoje Martinović, voda iz Despotovice ne sme da se koristi za zalivanje, jer se sve biljke osuše. „Odnos inspekcije je zločin prema narodu jer se skrivaju zagađivači“, rekao je on. Načelnik Opštinske inspekcije Dejan Veljović potvrdio je novinarima da se devet dana čekaju rezultati analize vode i da je utvrđeno da u reci nema živog sveta. „Za ovo su nadležne republička vodoprivredna i ekološka inspekcija i mi ih stalno obaveštavamo o svim saznanjima, ali nam ništa ne odgovaraju, a obavestili smo i javnog tužioca“, izjavio je Veljović. Meštani su najavili da će danas u 10 sati blokirati Ibarsku magistralu i put prema gradskoj deponiji ukoliko ne dobiju imena zagađivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari