Izraelski poslanici juče su prekinuli svoje godišnje odmore kako bi prisustvovali vanrednoj sednici parlamenta posvećenoj socijalnim nemirima koji od polovine jula potresaju zemlju.

Dvadeset pet poslanika zatražilo je vanrednu sednicu posvećenu zahtevima demonstranata koji protestuju zbog visokih troškova života, rekao je za Frans pres portparol parlamenta Jotam Jakir. Od 14. jula svake nedelje se u Izraelu održavaju demonstracije zbog visokih troškova života, a glavni zahtev učesnika protesta je socijalna pravda.

Prema rezultatima anketa, demonstracije podržava više od 80 odsto izraelskih građana. U subotu su protesti organizovani širom Izraela, a prema podacima policije na ulice je izašlo 50.000 demonstranata, dok su organizatori saopštili da je protestima prisustvovalo 100.000 ljudi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će pronaći konkretna rešenja kako bi se smanjili troškovi života i socijalne razlike u Izraelu, ali je i naglasio da je neophodno učiniti napore kako bi bilo omogućeno sprovođenje reformi. On je rekao da treba imati na umu ozbiljne probleme sa kojima se u ovom trenutku suočava svetska ekonomija.

Netanjahu je imenovao komisiju na čijem je čelu ekonomista Manuel Trajtenberg, a čiji je zadatak da do septembra vladi predstavi predlog reformi. Izraelska opozicija na čijem je čelu predsednik centrističke partije Cipi Livni optužila je Netanjahua da je komisiju sastavio samo da bi kupio vreme.

Napad na pojas Gaze

Jedan Palestinac je poginuo a sedam ih je ranjeno u vazdušnim napadima izraelske avijacije na pojas Gaze, rekli su juče palestinski bolnički izvori. Kako je saopštila izraelska vojska, četiri mete su pogođene u znak odmazde za raketni napad u ponedeljak u južnom Izraelu u kojem nije bilo povređenih. Peta meta bila je grupa terorista koja se spremala da izvede novi raketni napad, rekao je izraelski portparol. U napadima je poginuo jedan pripadnik pokreta Hamas, rekao je medicinski zvaničnik tog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari