Više od 1.000 građana Islanda protestovalo je proteklog vikenda na ulicama prestonice Rejkjavika zbog načina na koji se vlada odnosi prema krizi u bankarskom sektoru.

Okupljeni su uzvikivali parole protiv premijera Geira Hardea i upravnika centralne banke Dejvida Odsona, zahtevajući njihove ostavke. Oni smatraju da je nedopustiva odluka centralne banke da podigne kamatne stope za rekordnih 18 odsto.

Finansijske nedaće s kojima se suočavaju stanovnici Islanda odrazile su se i na njihove stavove prema Britaniji. Veliki deo javnosti u toj ostrvskoj državi optužuje vladu u Londonu da je dodatno pogoršala prilike na Islandu. Problemi su nastali kada je Britanija proteklog meseca preuzela neobičan korak i odlučila da primeni antiterorističke zakone i zamrzne svoje aktive u posustaloj islandskoj banci, u znak nezadovoljstva načinom na koji se vlada u Rejkjaviku bori s finansijskom krizom. „Moram da priznam da sam šokiran“, kazao je šef islandske diplomatije Ingibjorg Solrun Gisladoti, reagujući na potez Londona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari