Protesti protiv litijuma u Rači, Rekovcu, Kniću, Jagodini i Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

 

Kao što je Danas već najavljivao u naredna tri dana u Šumadiji i Pomoravlju održaće se protesti protiv litijuma u pet gradova: Rači, Rekovcu, Kniću, Jagodini i Kragujevcu.

Danas, u ponedeljak, 5. avgusta održavaju se protestni skupovi u Rači u Rekovcu.

Skup u Rači održava se ispred Doma kulture. Na protestu okupljenima će se obratiti sedmoro govornika: Tomislav Janković, mr geologije, studentkinje Danijela Jovčić i Tamara Ivanović, Dragana Đorđević, naučni savetnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Jagoš Raičević, naučni saradnik na Institutu za nuklearne nauke Vinča, Slavoljub Jevtić, diplomirani vet. med, i etnolog i antropolog Radoslav Ćatić, iz Masloševa kraj Stragara.

Protest protv litijuma u Rekovcu pod sloganom „Rio Tinto marš iz Srbije!!!” održava se na platou u centru mesta. Na njemu će se okupljenima obratiti Miona Paunović, studentkinja iz Rekovca, Aleksandar Glišić, levački ekološki aktivista koji živi u Norveškoj i Dragan Simović, poljoprivrednik iz Dobrinje. Oba protesta počinju u 19 sati.

Sutra, u utorak, 6. avgusta protesti se održavaju u Kniću i Jagodini.

Građanski protest protiv istraživanja i rudarenja litijuma i bora u Kniću jedini počinje u 20 sati i održaće se na platou ispred Doma kulture. Kako je javio portal N1 meštanima ove šumadijske varoši obratiće se: dr Duško Brković, ekološki aktivista iz Čačka, Nebojša Kovandžić, ekološki aktivista i odbornik u Skupštini grada Kraljeva i poljoprivrednik iz Dobrinje Dragan Simović.

U Jagodini protest počinje u 19 sati i održava se centru grada kod fontane. Na skupu će govoriti ekološki aktivisti obratiti Dejan Krstić Deks i Miroljub Mića Popović.

U sredu, 7. avgusta pod sloganom „Poziv na odziv” – stop Rio Tintu na platou ispred Robne kuće održaće se protestni skup u Kragujevcu. Na njemu će govoriti aktivisti Ljiljana Bralović iz Pranjana i Ivan Milosavljević Buki iz Petrovca na Mlavi.

Početak ovog skupa je u 19 sati, kao što bilo i na svih, do sada, održanih 13 skupova protiv litijuma u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari