Avioni sa lekarskim osobljem i lekovima juče nisu bili u mogućnosti da slete na aerodrome u sukobima zahvaćenom Jemenu zbog „logističkih problema“, prenosi Bi-Bi-Si i podseća da avijacija Saudijske Arabije već dve nedelje bombarduje položaje pobunjenika, šiitskih Huta.

Saudijska koalicija „odobrila“ je u subotu letelicama sa pomoći Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK) da slete u Jemen, ali to nije bilo moguće sprovesti. Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 500 ljudi ubijeno je u sukobima Huta i trupa lojalnih sunitskom predsedniku Mansuru Hadiju.

Iranska agencija Irib izveštava o „međunarodnoj osudi“ intervencije Rijada – u Italiji, Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Libanu i Francuskoj. S druge strane, Zapadni mediji izveštavaju o podršci Teherana šiitskim pobunjenicima. U tom kontekstu, sukobi u Jemenu sagledavaju se i kao borba Irana i Saudijske Arabije za prevlast u regionu.

Prema izveštaju TV kanala Sahar, na demonstracijama u Melburnu i Parizu okupilo se više hiljada osoba protestujući „protiv saudijske agresije na Jemen“. Direktorka udruženja Prava žena u Parizu Melika Hamruni je u razgovoru sa libanskim TV kanalom El Menar rekla: „Mi od svih osoba koje tvrde da brane ljudska prava, da brane prava nacija širom sveta, da brane slobodu, tražimo da podignu svoj glas i da zaustave saudijsku agresiju na Jemen.“

Učesnici demonstracija u Škotskoj, tvrde iranski mediji, uložili su svoj protest protiv „saudijske agresije na Jemen te su od škotskih vlasti tražili da napuste vojni savez NATO“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari