Protesti protiv rudarenja llitijuma danas u Rači i Rekovcu, sutra u Kniću, u sredu u Kragujevcu 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Protesti protiv rudarenja litijuma i kompanije „Rio Tinto“ danas se održavaju u Rači i Rekovcu, sutra u Kniću, a 7. avgusta u Kragujevcu.

Protest u Kragujevcu biće održan pod nazivom „Poziv na odziv, stop Rio Tuntu“ od 19 časova na platou ispred Robne kuća, a govoriće aktivisti Ljiljana Bralović i Ivan Milosavljević Buki.

Organizatori kažu da će u Kragujevcu biti održan skup podrške građanima Jadra u borbi protuv rudarenja, na kome će se upoznati ljudi sa svih područja Srbije koja su, kako tvrde, ugrožena.

Na tom skupu će se govoriti šta će se preduzeti kada istekne ultimatum koji je dat Vladi Srbije da do 10. avgusta izmeni Zakon o rudarenju i zabrani kopanje litijuma i bora u Srbiji.

Protest je, kako ističu organizatori, i priprema građana za „konačan plan“, ukoliko vlast ne prihvati zahtev, za nastavak aktivnosti u Beogradu 10. avgusta.

Protestu u Kragujevcu prethodi večerašnji u Rekovcu od 19 časova na platou u centru, na kome će biti poručeno „‘ne’ Rio Tintu i da ‘Jadar ne sme pasti'“.

Protivljenje rudarenju litijuma izraziće večeras i građani u Rači od 19 časova ispred zgrade te Opštine.

Prema najavi organizatora na skupu će govoriti: naučna saradnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević, magistar geologije Tomislav Janković, saradnik na Institutu u Vinči Jagoš Raičević i drugi.

U utorak, 6. avgusta, pod parolom „Rudarenja neće biti. Znamo, da ne damo!“ protest će biti održan u Kniću u 20 časova ispred Doma kulture.

Građanima će se obratiti Dragan Simović iz Dobrinje, ekološki aktivista Nebojša Kovandžić i profesor Agronomskog fakulteta u Čačku Dušan Brković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari