Portugalske luke i rafinerije juče su bile blokirane zbog štrajka zaposlenih nezadovoljnih vladinim merama štednje. „Luke su potpuno blokirane“, rekao je jedan predstavnik sindikata zaposlenih u lukama.


Zaposleni u lukama protestuju pre svega zbog smanjenja broja zaposlenih i traže poboljšanje uslova rada. Štrajk je organizovan i u glavnim rafinerijama u Portugalu, a predstavnici sindikata kažu da je „učešće u štrajku veće od 90 odsto“. Taj štrajk treba da traje tri dana, izvestila je Beta.

Naftna grupa Galp saopštila je da je preduzela mere kako bi bile ublažene posledice štrajka. Nezadovoljstvo zaposlenih u Portugalu je sve veće, posebno nakon odluke vlade da pooštri mere štednje. Stotine hiljada Portugalaca je zato protestovalo u subotu u Lisabonu i u još tridesetak gradova.

U Madridu su juče zbog mera štednje protestovali železničari. Tokom protesta je bilo sukoba sa policijom. Desetine hiljada demonstranata protestovalo je u subotu širom Španije, među njima policajci, vatrogasci, prosvetni i zdravstveni radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari