Odluka Velike Britanije da otvori bazu mornarice u Bahreinu naišla je na protivljenje opozicionih grupa boraca za ljudska prava. Pošto je odluka saopštena, stotine demonstranata marširalo je gradom Sitra, koji je inače uporište šiitske opozicije, tražeći odlazak britanskog ambasadora Jena Lindseja.

Aktivisti tvrde da je odluka bahreinskih vlasti da obezbede najveći deo sredstava za bazu „nagrada“ za nedavno „ćutanje“ Velike Britanije o stavljanju u pritvor protivnika sunitske monarhije. Proteste u Sitri u subotu uveče je razbila policija, koja je bacala suzavac, ali nema izveštaja o povređenima. Na video-snimku su prikazani muškarci i žene koji odvojeno marširaju ulicama grada, noseći sliku Lindseja s maramom preko usta na kojoj piše „Umukni Jenu Lindsej!“ Odluci se protive i međunarodne grupacije: „Dok Bahrein sprovodi oštre mere, koji bi bolji trenutak bio da Ujedinjeno Kraljevstvo gradi tamo bazu?“, rekao je Kenet Rot, izvršni direktor Hjuman rajts voča.

Odluku da se otvori prva stalna britanska baza „Istočno od Sueca“ od povlačenja trupa Britanske imperije saopštio je u subotu ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond na marginama konferencije „Dijalog u Manami“, koju je organizovao Međunarodni institut za strateške studije. On je rekao da bi Britanija morala da preuzme veću ulogu u pružanju pomoći državama Bliskog istoka da ostanu stabilne, s obzirom na zaokret SAD prema azijsko-pacifičkom regionu. Britanija je povukla svoje vojne snage iz Persijskog zaliva 1971, što je, prema rečima britanskog ministra odbrane Majkla Falona, dovelo do toga da je London narednih 40 godina pravio kratkoročne planove kada je reč o politici na Bliskom istoku. Bazu u luci Mina Salman, koja će biti proširena da bi postala stalno uporište britanske Kraljevske mornarice, uključujući njene nosače aviona, pretežno će finansirati bahreinske vlasti.

Bahreinska monarhija je 2011. ugušila prodemokratski opozicioni pokret koji je predvodila šiitska većina. Nabil Radžab, šef Bahreinskog centra za ljudska prava, uporedio je ulogu Britanije sa ulogom SAD, koje su takođe zadržale bazu svoje Pete flote u Bahreinu, ali koje kritikuju rukovodstvo zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari