Hiljade demonstranata marširalo je tokom vikenda ulicama Karakasa u novim protestima protiv vlade venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura. Na kraju marša sukobili su se sa policijom u istočnim delovima Karakasa, Baruti i Altamiri, uporištima opozicije. Vlada je u nedelju saopštila da je uhapšena 41 osoba. Predsednik Maduro je produžio tradicionalne karnevalske praznike do kraja ove sedmice i zatražio od građana da se „odmore i slave mir“, prenosi Bi-Bi-Si.


Najmanje 17 ljudi poginulo u nemirima koji traju skoro mesec dana. Opozicioni lideri pozvali su sunarodnike da ignorišu sezonu karnevala, vreme kada mnogi građani Venecuele tradicionalno odlaze na more. Opozicija traži oslobađanje desetina demonstranata i aktivista uhapšenih tokom protesta, uključujući i poznatog političara Leopolda Lopeza. Za visoku inflaciju, kriminal i nedostatak mnogih namirnica, oni krive levičarsku politiku predsednika Madura i njegovog prethodnika Uga Čaveza.

Iako Maduro optužuje opoziciju za nasilne proteste i poziva građane da uživaju u karnevalima, demonstranti ne žele da odustanu. „Niko nije umoran i nastavićemo da se borimo sve dok ne padne vlada“, rekao je demonstrant Karlos Eduardo Vega u izjavi za agenciju AP. Američki državni sekretar Džon Keri, izjavio je prošle sedmice da sa Kolumbijom i drugim državama radi na formiranju strategije posredovanja u političkoj krizi u Venecueli. Keri je naglasio da će dve strane „vrlo teško“ postići dogovor bez pomoći. Političke podele u Venecueli produbile su se posle izbora Madura za šefa države prošlog aprila. On je na toj funkciji nasledio Čaveza, koji je bio na čelu Venecuele 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari