Meštani Drmna, Starog Kostolca, Bradarca i Kličevca, okupljaju se ovih dana u centru Drmna, u znak protesta što im TE-KO Kostolac oduzima njive bez plaćanja.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

NJive se oduzimaju kako bi se izgradio železnički kolosek za potrebe kostolačkih termoelektrana, kao i za proširenje kapaciteta površinskog kopa Drmno. Od pre dve godine cena po kojoj se obavlja eksproprijacija iznosi 50 evra po aru, ali takva računica ne odgovara meštanima navedenih sela.

– Tražimo da se cene vrate na nivo od pre 2013. godine, kada su se one kretale od 150 do 190 evra, u zavisnosti od kvaliteta njive, kao i da se plaćaju objekti i usevi koji se nalaze na njima, kazao je Mirko Marjanović, jedan od organizatora protesta. Dejan Grujić, predsednik MZ Drmno, kaže da je oko 140 vlasnika njiva iz nekoliko sela ogorčeno, jer im se uništavaju usevi prolaskom bagera.

– Mi smo se bar 20 puta obraćali nadležnima i u lokalu i u Republici i nismo ništa postigli. Država ovu eksproprijaciju nije proglasila kao značajnu za javni interes, niti je povodom toga donela bilo kakvi pravni akt, već hoće golom silom da nam oduzme dedovinu. Uzimaju nam zemlju bez ikakve isplate, što je nezamislivo u pravnoj državi, rekao je Grujić

EPS: Ispunjeno sve što je dogovoreno

Povodom ovih protesta i zahteva meštana stiških sela, EPS se javnosti obratio saopštenjem i kome se tvrdi da se eksproprijacija na području Kostolca odvija u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji i prostornim planom. „EPS je ispunio sve što je dogovoreno sa predstavnicima Mesne zajednice „Drmno“ na sastancima koji su održani 20. oktobra u Ministarstvu energetike i 23. oktobra u Kostolcu. EPS je formirao stručni tim čiji je zadatak da sagleda stanje infrastrukturnih objekata i uradi procenu vrednosti eventualne popravke tih objekata.“ Dodaje se da je EPS 4. novembra uputio zahtev za održavanje sastanka i odazvaće se svakom pozivu oko rešavanja svih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari