Pošto je pre nekoliko dana beli policajac vatrenim oružjem ubio nenaoružanog crnog tinejdžera u američkoj državi Misuri, juče su u devedeset gradova širom SAD hiljade Amerikanaca na ulicama minutom ćutanja odale počast ubijenom dečaku.

Vođe protesta, koji su održani i u Atlanti, Njujorku i Čikagu, naglasili su da su ta protestna bdenja organizovana i u spomen drugim žrtvama, kako su rekli, policijskog nasilja.

U poslednjih nekoliko dana na ulicama grada Ferguson, gde je stradao 18-godišnji Majkl Braun, održani su protesti koji su u više navrata prerastali u nasilje i nerede. Policija je koristila gumene metke i suzavac uz obrazloženje da demonstranti odbijaju da se povuku i da neki od njih pucaju iz vatrenog oružja i bacaju kamenje. Pojedini komentatori su na društvenim mrežama ovo mesto nazvali „Fergustan“.

Predsednik SAD Barak Obama naglasio je da „za prekomernu silu policije nema opravdanja“, ali je takođe osudio nasilje nad policajcima. Prema rečima očevidaca, ubijeni mladić je podigao ruke u znak predaje pre nego što su ga ubili policajci koji tvrde da je bilo borbe.

Pošto su policijske snage prethodnih dana izašle na ulice da uguše nerede, mnogi su pokrenuli pitanje da li je njihovo demonstriranje sile preterano. Pojedine fotografije prikazuju policajce u blindiranim vozilima, u zelenim majicama i maskirnim pantalonama, sličnim uniformi američkih marinaca, s pištoljima koji podsećaju na karabin M4, kakav koristi vojska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari