Sindikati prosvete za danas su najavili potpunu obustavu rada u školama i protestnu šetnju do Vlade Srbije. Najavljenu potpunu obustavu rada Ministarstvo prosvete je nazvalo „neodgovornim potezom“. Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Granski sindikat „Nezavisnost“, ne odustaju od najvažnijeg zahteva da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata, koje je već počelo. Dosadašnji pregovori sa vladom nisu dali rezultate.

U jučerašnjem saopštenju Ministarstvo prosvete navodi da „izuzimanje prosvete iz smanjenja plata u javnom sektoru nijednog trenutka nije bilo realna opcija” i da je sindikatima predloženo da prekinu štrajk, a da prosvetarima bude isplaćena jednokratna pomoć. „Umesto da kroz saradnju sa Vladom Srbije dođu do rešenja, pa i do isplate ovih sredstava koja bi mnogim nastavnicima značila u vreme praznika, sindikati su odlučili da odbiju dogovor, iako su unapred bili svesni da izuzeće prosvete iz smanjenja zarada ne može biti ostvareno“, naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić. Ministarstvo podseća da su ostali zahtevi sindikata, koji se tiču usaglašavanja kolektivnog ugovora, rada na izmeni krovnog zakona u prosveti, kao i saradnje sindikata i Ministarstva tokom uvođenja platnih grupa i platnih razreda, već usaglašeni.

Ministar Verbić ističe da je zadatak Vlade Srbije da pronađe trajno rešenje za težak materijalni položaj prosvetnih radnika, a da je jedini način da se to uradi pravedno i trajno, uvođenje platnih grupa i razreda u javni sektor.

„U Vladi Srbije postoji puno razumevanje za veliki broj problema sa kojima se susreću prosvetni radnici, koji rade veoma značajan i odgovoran posao. Takođe, postoji i velika zabrinutost za štetu koja se, naročito kroz nezakoniti štrajk, nanosi učenicima u Srbiji“, saopštava Ministarstvo prosvete, koje poziva prosvetne radnike da nezadovoljstvo izražavaju poštujući zakon i tako da ne oštećuju one koji zaista nisu krivi zbog nesuglasica sindikata i Vlade Srbije.

Protivzakonita obustava rada

Ministarstvo prosvete upozorava da je potpuna obustava rada u prosveti protivzakonita. Zakon o štrajku precizira da je prosveta delatnost od javnog interesa i da prosvetni radnici mogu početi štrajk ako se obezbedi minimum procesa rada. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđaju da „nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole“ u trajanju od „30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno“. Ako nastavnici, odnosno stručni saradnici škole učestvuju u štrajku ne obezbeđujući minimum procesa rada iz stava 2 ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak, navodi se u zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari