Zbog spajanja i time smanjenja broja odeljenja na mađarskom jeziku od ove školske godine, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Građanski savez Mađara, Pokret mađarske nade i 11 civilnih organizacija zatražili su ostavku predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca, smatrajući da on nije ispunio svoje obećanje kada se prihvatio ove funkcije da neće biti smanjenja broja razreda sa mađarskim nastavnim jezikom.


Nacionalni savet, međutim, kako stoji u saopštenju za javnost ovog tela, koje je potpisao Tamaš Korhec, nastaviće da se bori protiv spajanja mađarskih odeljenja sa malim brojem učenika, i nastojaće da se sva dosadašnja sačuvaju. On u odgovoru na zahteve pomenutih partija i udruženja podseća da je Nacionalni savet na sednici od 29. avgusta zahtevao od Ministarstva prosvete Srbije da se sačuvaju sva odeljenja sa više od pet učenika, i iznosi očekivanje da, zahvaljujući akciji koja je vođena zajedno sa pokrajinskim organima, u Vojvodini neće biti ukinuto nijedno odeljenje sa više od pet učenika.

Međutim, kako piše „Mađar So“, nižim odeljenjima sa mađarskim nastavnim jezikom u kikindskim školama „Klara Feješ“ i „Sveti Sava“ zbog zahteva Ministarstva prosvete takođe preti ukidanje, odnosno spajanje i stvaranje mešovitih odeljenja. Zbog toga su članovi Udruženja pedagoga Banata počeli sakupljanje potpisa uz protestno pismo, koje će biti upućeno ministru prosvete Žarku Obradoviću, pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Andoru Deliju, predsedniku Nacionalnog saveta Mađara Tamašu Korhecu, predsedniku SVM Ištvanu Pastoru, ali i ambasadi Mađarske u Briselu, mađarskim parlamentarnim strankama i bivšem i sadašnjem predsedniku Mađarske Laslu Šoljomu i Palu Šmitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari