Protiv bahatosti i bezakonja 1Foto: Miroslav Dragojević

Promocija novog zbornika radova Kontrast izdavaštva i Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, pod nazivom „Naš grad!“ biće održana danas u 20 časova u beogradskom klubu Polet.

Kontrast izdavaštvo i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd izdali su novi zbornik radova u cilju nastavka podrške šire javnosti protestu protiv projekta Beograd na vodi i drugih manipulacija razvojem naših gradova. Zbornik simbolično odgovara na pitanje prve zbirke „Čiji grad?“, porukom koja je deo osnovne parole letošnjih protesta – „Naš grad!“.

Ovoga puta, pored samog simboličnog, literarnog protesta, u zbirku je uvršćen i veći broj analiza istorijsko, arhitektonsko, urbanističkog karaktera koji nedvosmisleno govore o štetnosti projekta „Beograd na vodi“. Zbirka odlikuje širokim spektrom zanimanja prilagača, od istoričara, karikaturista, arhitekata, društvenih aktivista, pisaca, muzičara, reditelja, scenarista, vizualnih umetnika, fotografa, i dizajnera.

– Retki su slučajevi kada je nastavak bolji od originala. I nije lako prevazići simboličku vrednost koju je prvo izdanje zbirke osvojilo – izdata iz ljubavi, u jeku protesta, direktno im je doprinela i finansijski. Drugo izdanje izlazi sada kad je talas protesta prošao, ali dok čekamo sledeći, koji je neizbežan, ova zbirka je inspiracija i sublimira osećaj našeg grada i gradi naboj koji će nam trebati da na tom talasu stignemo dalje nego na prethodnom. Neće ni taj biti poslednji, knjige i talasi ne prestaju – ističe za Danas Luka Knežević iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Istoričarka Dubravka Stojanović, jedna od autorki u zborniku „Naš grad“, komentarišući značaj zbornika i protesta Inicijative, ukazuje za Danas da je izuzetno važno da se drži jedna tako jasna politička tačka i da se stalno ponavlja.

– Hercegovačka je postala simbol celog režima, ona dotiče svakog građanina, ona je jasna poruka. Naš grad – naša pravna država! – naglašava Stojanović.

Strip crtač Marko Somborac, jedan od autora u novom zborniku „Naš grad“, kaže za Danas da je projekat „Beograd na vodi“ i rušenje objekata u Savamali fenomen koji oslikava ovu vlast. Kako ukazuje, projekat je sporan, policajci nisu reagovali na pozive građana… Somborac ističe da podržava proteste Inicijative „dok sve to ne izađe na čistac“. Kao i kod prethodne zbirke, sav prihod od prodaje će biti doniran Inicijativi u cilju jačanja organizacije i spremanja novih protesta.

Radomir Lazović, takođe, iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ dodaje da su sredstva prikupljena od prodaje zbirke „Čiji grad“ ozbiljno doprinela finansiranju protesta i aktivnosti Inicijative, „a ona su i dokaz da građani imaju moć da se nezavisno od bilo kojih uticaja izbore za svoj grad“.

– U dosadašnjem periodu prikupili smo oko milion dinara donacijama građana, a prethodno izdanje zbirke je učestvovalo u tim sredstvima sa oko sedam odsto. S obzirom na to da se Inicijativa finansira isključivo sličnim doprinosima građana, novo izdanje „Naš grad“ nam je pored simboličkog, značajno i u finansijskom smislu. Protiv bahatosti i nezakonja, nepravde, laži i prevara borimo se kulturom, solidarnošću, poverenjem i zajedničkim radom – ističe Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari