Više od 50 odsto školske dece izloženo je raznim rizicima koje donosi korišćenje savremenih tehnika komunikacije, poput interneta i mobilnog telefona, saopšteno je na okruglom stolu koji je održan u subotičkoj Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, a koji je bio posvećen problemu digitalnog nasilja.

Izneti podaci dobijeni su u istraživanju o tom problemu koje su zajednički sproveli Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Unicef, a uz saradnju Telenora. Njime je bilo obuhvaćeno 17 osnovnih i isto toliko srednjih škola, a cilj je bio da se utvrde u kakvu opasnost mogu doći maloletna lica koja neoprezno koriste digitalnu tehnologiju i mogućnosti neograničene komunikacije.

Kako je utvrđeno, čak i u osnovnoj školi, i to među učenicima četvrtog razreda 16 odsto ima saznanja ili su sami doživeli neprijatnosti prilikom korišćenja računara ili mobilnog telefona, dok je taj broj među učenicima starijeg uzrasta veći i iznosi 26 odsto.

Digitalno nasilje je moglo bi se reći nova vrsta nasilja koju je omogućila digitalna tehnika, a podrazumeva zastrašivanje, vređanje, omalovažavanje, ponižavanje, pa čak i pretnje preko mobilnih telefona i interneta. Upotreba ove tehnologije je posebno među mladima izuzetno raširena, te je čak i učenici nižih razreda osnovne škole koriste u visokom procentu – njih 84 odsto ima mobilne telefone, a polovina ima i pristup internetu sa svog telefona. Među starijim osnovcima i srednjoškolcima gotovo da ne postoji učenik koji ne poseduje telefon – poseduje ga 99 odsto, i gotovo svi imaju i pristup internetu na taj način. Kompjuter kod kuće koristi 95 odsto učenika osnovnih škola, i 97 odsto srednjoškolaca, a koriste ga svakodnevno u procentu između 80 i 90 odsto.

Kako je istraživanje pokazalo, većina dece koja su doživela neprijatnosti preko mobilnog telefona, ili bila žrtve neke pretnje i zastrašivanja, obratili su se roditeljima za pomoć, što je ohrabrujući podatak, ali kako je rečeno na okruglom stolu, preko 50 odsto srednjoškolaca posećuje sajtove koji nisu za njihov uzrast i za koje znaju da bi im roditelji zabranili. Među njima je dosta i onih koji na društvenim mrežama, posebno Fejsbuku, stupaju u kontakte sa nepoznatim osobama i prihvataju njihove pozive za prijateljstvo.

Zakonska (ne)regulativa

Učenici navode da su digitalnom nasilju, posebno upućenim mobilnim telefonom, posebno izložene devojčice, koje dobijaju raznorazne poruke od muških osoba, i da im ta vrsta komunikacije uopšte, u kojoj se šalju anonimne poruke, pretnje ili neprijatna pisma, nije nepoznata. Zato je preporuka i profesora i stručnjaka kao najbolja preventiva da mladi strogo paze kako će koristiti i telefon i internet, te da pokušaju sebe da zaštite pazeći na koje sajtove odlaze, kome ostavljaju svoje podatke i čiju komunikaciju prihvataju. Jer ako bi se i dogodila neka ozbiljnija neprijatnost, pod uslovim i da se otkrije po pravilu anonimni vinovnik, policija i pravosudni organi ne bi mogli mnogo toga učiniti, jer kod nas još ne postoje jasne zakonske regulative o toj vrsti prestupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari