Parlamentarna skupština OBES-a u petak je usvojila, i pored protivljenja Rusije, rezoluciju u kojoj se osuđuju zločini nacizma i staljinizma. Od 320 poslanika Parlamentarne skupštine OEBS-a osam je glasalo protiv rezolucije a četiri su bili uzdržana.

Rezoluciju su predložile Litvanija i Slovenija, a glasanje je bojkotovala ruska delegacija. Ruska delegacija je u znak protesta, pošto nije uspela da izdejstvuje povlačenje predloga, napustila sednicu, poslednjeg dana zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a u Viljnusu.

Rezoluciji se usprotivio i poslanik francuskih komunista Mišel Biju, koji je sa još četiri poslanika izdao saopštenje u kome se osuđuje rezolucija. „Ova rezolucija pokušava da stvori amalgam od nacizma i staljinizma kao totalitarnih režima… to nam neće pomoći da stvorimo budućnost u kojoj se zločini neće ponoviti“, rekao je za AFP Biju, koji je član francuskog Senata. U rezoluciji se navodi da su „u 20. veku evropske zemlje doživele dva velika totalitarna režima, nacizma i staljinizma, koji su iznedrili genocide, kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda, ratne zločine, kao i zločine protiv čovečnosti“. OEBS je ponovio da je jedinstven u „protivljenju totalitarnim režimima bez obzira na ideologiju“. Litvanska poslanica Vilija Aleknaite-Abramikiene, koja je učestvovala u izradi rezolucije, istakla je da je značaj usvajanja rezolucije u tome jer je organizacija koju čini 56 zemalja, „osudila staljinizam“. U rezoluciji se poziva da se 23. avgust, dan kada su 1939. godine bivši SSSR i nacistička Nemačka potpisali sporazum koji je doveo do podele Poljske, proglasi za dan sećanja na žrtve nacizma i staljinizma u Evropi. Rusija optužuje zapadne zemlje da pokušavaju da falsifikuju istoriju i da potcenjuju žrtvu koju je Sovjetski Savez podneo u borbi protiv nacizma tokom Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari