Grupa vojvođanskih mađarskih intelektualaca uputila je juče pismo ministru kulture i informisanja Srbije Predragu Markoviću, u kojem je izrazila nezadovoljstvo zbog namera vlasti da ne menjaju ništa u odnosima između manjinskih nacionalnih saveta i medija čiji su osnivači ti saveti.


„Na taj način će se održati status kvo. To, po nama, znači da će manjinski nacionalni saveti moći da upravljaju ovim medijima sa velikim ovlašćenjima, a sa malo ili nimalo odgovornosti“, navodi se u pismu.

Mađarski intelektualci su ocenili da su događaji na medijskoj sceni na jezicima nacionalnih manjina ukazali na to da nacionalni saveti drže monopol nad ovim medijima i da oni u velikom broju slučajeva predstavljaju tek glasilo manjinskih političkih partija ili elita. „To znači da je zagarantovana sloboda informisanja ugrožena, a da urednici i novinari bivaju smenjeni ako profesionalno obavljaju svoj posao i ako ne pristaju na politički patronat“, navodi se u pismu.

Ocenjuje se da „u ovom trenutku“ manjinski nacionalni saveti treba da ostanu osnivači manjinskih medija, jer bi svako drugo rešenje dovelo u pitanje opstanak ovih listova, ali se dodaje da bi se u medijskoj strategiji moralo razraditi rešenje koje bi garantovalo da se uticaj elita na uređivačku politiku svede na najmanju moguću meru ili da se u potpunosti otkloni.

Intelektualci su ocenili da se garancije uređivačke autonomnosti i nezavisnosti ovih listova moraju pronaći kako u strategiji, tako i u izmenjenom Zakonu o nacionalnim savetima. Predložili su da u upravnim odborima ovih listova, pored predstavnika nacionalnih saveta, treba da sede i predstavnici redakcija i nevladinih organizacija, dok glavni urednici ne bi mogli biti imenovani ili smenjivani bez saglasnosti redakcije.

Pismo su potpisali Laslo Vegel, Žužana Serenčess, Alpar Lossonc, Antal Bozoki, Laslo Gerold, Eva Karkai Vaš, Bela Garai, Deže Ereg i Čaba Presburger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari