Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća i Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin usprotivio se i osudio odlazak mladih na strana ratišta, navodeći da se svakodnevno radi na terenu kako do toga ne bi dolazilo. Na nedavnom seminaru Parlamentarne skupštine NATO i Skupštine Srbije, održanog u Beogradu, Ugljanin je rekao da je broj Sandžaklija koji odlaze da se bore na ratišta u Siriji i Iraku mali i da oni to rade zbog spoljnog uticaja.

Prema njegovim rečima, roditelji mladih ljudi koji nemaju posla su zabrinuti za budućnost svoje dece i pitaju predstavnike i SDA i BNV zašto odlaze na ratišta. Ugljanin je dodao da je jasno „da iza toga stoji vanjski uticaj“, naglasivši da je njegova i obaveza stranke koju predvodi da zaštiti ljude od tih zloupotreba.

U obraćanju Parlamentarnoj skupštini, Ugljanin je istakao da besperspektivnost, razočaranost, loša ekonomska i socijalna situacija utiče na mlade da se odluče da odu na ratišta u Siriji i Iraku. On je ukazao i na problem nezaposlenosti. U potrazi za poslom, mlade Sandžaklije odlaze u države EU gde postoje mesta za regrutovanje boraca za takozvanu Islamsku državu. Dodajući da Srbija ima mogućnost da ispita ko ih vrbuje, rekao je da je lično kontaktirao neke od nadležnih i tražio da intervenišu tim povodom.

On je ukazao i da bi se kroz pojačane investicije i otvaranje novih radnih mesta dovelo do toga da mladi ostaju na područjima gde su i rođeni, čime bi se i sprečilo da završe u Siriji, Iraku i ostalim ratištima.

Ugljanin je ocenio i da pojedini mediji i neodgovorni političari svojim nepromišljenim izjavama zlonamerno pokušavaju da čitav bošnjački narod povežu sa takozvanom Islamskom državom, koja „nema nikakve veze sa islamom“. Prema njegovim rečima, Bošnjaci koji su i sami bili žrtve u ratovima na našim prostorima devedesetih godina, imaju ljudsku i moralnu obavezu da ukažu na problem odlaska na strana ratišta. On smatra da je u ovom slučaju neophodno preventivno i zajedničko delovanje svih u društvu.

U ISIL oko 25 građana Srbije

Na ratišta u Siriji i na Bliskom Istoku otišlo je oko 25 građana Srbije, što je zanemarljiva brojka u odnosu na BIH izjavio je na istom skupu direktor BIA Aleksandar Đorđević. On je objasnio da je ukupno iz Bosne i Srbije na tim ratištima bilo oko 300 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari