Savez samostalnih sindikata Novog Sada održaće protest pod nazivom „Dajte crveni karton“ danas u 15.30 na Trgu slobode, povodom otpuštanja 19 radnika JKP „Informatika“, koji su 20. marta dobili otkaze. Na protestu će govoriti radnici i članovi SSSNS i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.


U Sindikatu smatraju da je „crveni karton“ namenjen rukovodstvu ovog preduzeća na čijem čelu je Treća Srbija, zbog kako navode stranačkog zapošljavanja.

– Formiranje otkaza i njihovo uručenje išlo je mimo svih procedura koje tako ozbiljan potez zahteva. Radilo se po sistematizaciji donesenoj mimo institucija koje o tome treba da donesu svoj sud. Za otpuštanje nisu definisani kriterijumi, a ovakav postupak predstavlja izvrdavanje zakona i demonstraciju moći i bahatošću potvrđuje nehumani odnos prema zaposlenima. Među otpuštenima su radnici sa teškim oboljenjem ili zdravstvenim problemom u porodici, hranitelji porodice, neki i sa preko trideset godina staža. Visokoobrazovani i oni koji to nisu, ali svaki otpušteni imao je svoje zaduženje i radio puno radno vreme, navode iz Sindikata napominjući da je rukovodstvo JKP „Informatika“ u prethodne dve godine zaposlilo 90 radnika koji „nisu stručnjaci, već poslušnici i stranački vojnici“. Prethodni protest održan je na Trgu slobode u petak, 27. marta.

LSV: Pokušaj zaklanjanja štete

„Pokušaj zaklanjanja sve finansijske štete, nepravde i sramote koju je Treća Srbija nanela Novom Sadu, a naročito radnicima i samim gradskim preduzećima i institucijama kojima upravlja, iza funkcije gradonačelnika i imena republičkog premijera, znači direktnu zaštitu i saučesništvo u navedenom. Gradonačelnik bi to morao da zna“, navodi Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u svom saopštenju, u kome poziva gradsku vlast da se Trećoj Srbiji oduzmu sve finansijske poluge koje zloupotrebljavaju. LSV podseća da je DRI podnela prijave protiv čelnih ljudi u menadžmentu JKP „Informatika“ i JKP „Lisje“ za finansijske malverzacije. „Plaćali su muzičke albume pojedinih umetnika, pokušali da nametnu „Sogaz“ osiguranje, trošili abnormalne količine goriva, imali sumanute cehove za reprezentacije i zaposlili rodbinu poslanice koja je prešla u Treću Srbiju. Takođe, u „Informatici“ su zaposlili svoje partijske vojnike koji su u „Lisju“ uzeli otpremnine, a otpustili su 19 dugogodišnjih radnika“, navodi GO LSV u ovom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari