Sve je spremno da se sutra u Novom Pazaru održi objediniteljski Sabor Islamske zajednice u Srbiji. Očekuje se prisustvo između 400 i 450 zvanica iz zemlje i inostranstva. Skupu će prisustvovati vrhovni poglavar Islamske zajednice u BIH reisu-l-ulema dr Mustafa Cerić. Sabor će imati radni i svečani deo.

Sve je spremno da se sutra u Novom Pazaru održi objediniteljski Sabor Islamske zajednice u Srbiji. Očekuje se prisustvo između 400 i 450 zvanica iz zemlje i inostranstva. Skupu će prisustvovati vrhovni poglavar Islamske zajednice u BIH reisu-l-ulema dr Mustafa Cerić. Sabor će imati radni i svečani deo. Biće konstituisan Sabor, izabrani članovi i predsednik Mešihata i usvojen Ustav objedinjene IZ u Srbiji.
Povodom ovog skupa, saopštenjem za javnost oglasio se Savet za odnose sa verskim zajednicama Bošnjačkog nacionalnog veća koje je protiv postojanja paralelnih institucija islamske zajednice u Srbiji, i protiv unošenja daljih podela među muslimanima. U skladu sa tim, Bošnjačko nacionalno veće ne podržava najavljene aktivnosti kojima rukovodi Muamer Zukorlić i koji mogu da dovedu do daljeg produbljivanja podela među Bošnjacima i drugim muslimanima u zemlji. „Bošnjačko nacionalno veće, kao najviše predstavničko telo Bošnjaka u ovoj zemlji, očekuje da će preovladati svest i razum i da će se uspostaviti jedinstvena islamska zajednica na nivou naše zemlje“ – navodi se, između ostalog, u saopštenju Saveta za odnose sa verskim zajednicama BNV.
U saopštenju se, još, čelnici IZ Sandžaka optužuju, da su odbili institucionalnu vezu sa BNV, koje je više puta izražavalo zabrinutost zato što prvi ljudi IZ Sandžaka „pokazuju ambicije da indirektno ili direktno učestvuju u političkom životu zloupotrebljavajući verske objekte i institucije, čime su ponižavali sebi potčinjene imame i činovnike, unoseći razdor i podele unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa“. To je bio razlog da se prekine saradnja između BNV i IZ sandžaka dok je na njenom čelu muftija Zukorlić.
Sve ove navode rukovodstvo IZ Sandžaka je odbacilo nakon vanrednih lokalnih izbora u Novom Pazaru, u septembru prošle godine, kada je posle nemilih događaja, sukob između čelnika BNV i IZ Sandžaka kulminirao. Tada je Nacionalni savet Bošnjaka od Ministarstva vera zatražio informaciju kako je registrovana IZ Sandžaka, a predsednik Sulejman Ugljanin aktuelnog muftiju nazvao bivšim. U svemu tome sandžački muftija je video pokušaje da jedna politička opcija ostvari dominantan uticaj u Islamskoj zajednici Sandžaka i takvu mogućnost odbacio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari