U lokalnom taksiju na putu za Žitište gužva. Brzo se stiže, kvalitetnim drumom kroz banatsku žitnicu. Ne mora ni da se pita, svi znaju. Za spomenik Rokiju svi su čuli i rado će pomoći s informacijama. Nema ni tri meseca kako je objavljena vest o nameri da se podigne spomenik Rokiju, a on se sada već izrađuje.

U lokalnom taksiju na putu za Žitište gužva. Brzo se stiže, kvalitetnim drumom kroz banatsku žitnicu. Ne mora ni da se pita, svi znaju. Za spomenik Rokiju svi su čuli i rado će pomoći s informacijama. Nema ni tri meseca kako je objavljena vest o nameri da se podigne spomenik Rokiju, a on se sada već izrađuje. Nije šala, gradi se. Lokalni prevoznik kaže da je poslednjih meseci zabeležena najezda novinara. Meštani se ne žale na medijsku pažnju. Ne žali se ni vajar Boris S. Staparac iz Dalja u Hrvatskoj. Dok meša pesak i vodu i nabacuje masu maltera na već formiranu skulpturu u dvorištu mesne kancelarije, priča da je već mesec dana u Žitištu. Sviđa mu se optimizam mladih kadrova u lokalnoj administraciji i zbog te pozitivne energije odlučio se da pomogne u podizanju ovog spomenika.
– Prepoznajem novu energiju u ovoj žitnici, stvara se nešto novo i ja sam želeo da u tome učestvujem. Sam se javio i došao. Dešava se čudo, potrebno da bi se ovaj narod razbudio. Pred nama je nova generacija mladih ljudi koja isplivava iz sveopšteg mulja u kojem se nalazimo. Ovde ću boraviti još mesec dana i uživam radeći ovaj spomenik – objašnjava vajar Staparac.
Svoj boravak u Vojvodini ovaj autor iskoristiće za promociju svog novog romana „Ilijana“. Do sada je izradio 250 skulptura, piše i slika. U vajanju koristi tehniku modeliranog betona za izradu skulptura. Istim postupkom izrađuje i spomenik Rokiju. Prema njegovim rečima spomenik Rokiju podseća ga već u fazi izrade, naročito u delu grudnog koša i s raširenim rukama, na raspeće Isusovo. Delo iste tematike već je izrađeno u biografiji Borisa S. Staparca. Inače, spomenik je visok oko 3 metra, a s postamentom će biti visok 6 metara. Trenutno je težak 500 kilograma. Do kraja izrade težiće tonu. Rađen je prema uzoru na američki spomenik u Filadelfiji, ali će prema rečima autora morati malo da se oživi kako ne bi bio previše američki.
– Nekako mi je previše plastičan, sterilan. Malo ćemo da ga preoblikujemo na kraju. Mi Balkanci smo sve samo ne sterilni, tako da će i naša verzija spomenika biti malo drugačija – najavljuje Staparac.
Postigli smo ono što smo želeli, da kada se spomene Žitište svi pomisle na Rokija, a ne više na poplave i svinjsku kugu, objašnjava snimatelj opštine Bojan Marčeta, inicijator da se u ovom mestu blizu Zrenjanina podigne spomenik italijanskom bokseru. Prema njegovom mišljenju bokser Roki Balboa, koga je upečatljivo u istoimenim filmovima tumačio Silvester Stalone, metafora je onoga kako se živi u Žitištu.
– Pošto život Rokija simbolizuje težak put s dna društvene lestvice do uspeha, a Žitište vidimo u tom položaju, nadamo se da ćemo od sada pa nadalje popraviti sliku o našem mestu i opštini – kaže Marčeta.
Zamenika predsednika opštine Zorana Babića, koji je podržao inicijativu za podizanje spomenika Rokiju, u Žitištu prozvaše Roki Babić. Njemu ne smeta, samo da se imidž ove još uvek nerazvijene opštine popravi u javnosti. A za Žitište su, posredstvom Interneta i medija, zbog spomenika Rokiju sada svi čuli.
– Sem ovoga, uobičajeni projekti opštine nisu zapostavljeni. Kao zamenik predsednika opštine radim na projektu za podizanju vakuumske kanalizacije. Samo u infrastrukturi imamo investicije od 4,5 miliona evra – ističe Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari