Zaštitnik građana Saša Janković osudio je incident tokom kojeg su pripadnici organizacija „Obraz“ i Pokreta 1389 ostavili maketu kukastog krsta ispred prostorija Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu. Janković je u saopštenju naveo da je tim postupkom pređena „linija koja razdvaja demokratiji svojstven sukob mišljenja od pretnje nasiljem i linija koja deli dozvoljeno od nedozvoljenog“.

„Kukasti krst u ovom delu sveta simbolizuje ideologiju zbog koje su na najstravičniji način stradali milioni ljudi i predstavlja pretnju, bilo da ga neko nosi kao svoje obeležje ili ostavlja drugom na vratima“, istakao je ombudsman.

Podsetimo, grupa pristalica haškog optuženika Radovana Karadžića koji organizuju svakodnevne proteste u Beogradu, pre dva dana je ispred vrata Helsinškog odbora ostavila maketu kukastog krsta. Oni tom prilikom nisu pokušali da uđu u prostorije te nevladine organizacije.

Grupa 26 NVO zajedničkim saopštenjem, izrazila je solidarnost sa predsednicom Helsinškog odbora Sonjom Biserko.

„Pokret 1389, više od sedamdeset dana, uz prisustvo i dozvolu državnih organa protivzakonito protestuje zbog hapšenja ratnog zločinca Radovana Karadžića, stoga potpisane organizacije zahtevaju prijem kod predsednika države Borisa Tadića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića“, navodi se u njihovom saopštenju.

Socijaldemokratska unija smatra da „u toj besomučnoj kampanji protiv Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora, koju su uglavnom vodili paradržavni mediji, sada se oglasila i udarna pesnica šovinističkih političkih krugova u Srbiji i organizacija 1389, koja inače već nedeljama blokira saobraćaj u Beogradu, na šta vlast ne reaguje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari