Protiv privilegija stranaca prilikom usvajanja 1

Brojni roditelji u pratnji dece i zainteresovani Zrenjaninci okupili su se preksinoć na gradskom trgu kako bi dali podršku hraniteljki Ljiljani Radulović, koja je 23. septembra ostala bez svog štićenika.

Sve se desilo, na opšte zaprepašćenje, u brzoj proceduri preuzimanje deteta i dodeljivanja drugoj, u ovom slučaju stranoj porodici.

Ceo slučaj uznemirio je ovdašnju javnost, reagovali su pojedinci, javne ličnosti, brojni građani želeći da pomognu. Prikupljeno je preko 5.000 potpisa građana u onlajn peticiji, kojom se traži obustava dodeljivanja deteta strancima. U govoru koji je na protestu pročitan zatraženo je da se prilikom procedure usvajanja dece prema građanima Srbije primenjuju ista pravila kao i prema strancima.

– Možda su postupali po zakonu, možda nisu imali pogrešne stavove, ali su puno pogrešnih stvari uradili. Ako je moralo da dođe do usvajanja, logično je da to prvo budu naši ljudi. Zašto našeg komšiju nije mogla da usvoji neka porodica iz Zrenjanina, pa da rastanak od hraniteljke ne bude tako strašan, zar nema u Srbiji nikoga da usvoji našu decu već ih moramo davati strancima? Zašto za naše građane važi komplikovana procedura od najmanje šest meseci za usvajanje deteta, dok stranci mogu da usvoje našu decu pod bržim i lakšim uslovima. Okupili smo se da u miru ukažemo na ozbiljne nedostatke naših propisa i da se nećemo pomiriti sa tim da se sa decom tako postupa, navedeno je na skupu.

Za sve vreme trajanja protesta u centru Zrenjanina Ljiljana Radulović nije prestajala da plače. Vidno potresena ipak nije odbila novinarska pitanja.

– Ne mogu da govorim, strašno mi je, sve me je to toliko pogodilo. Stalno mislim kako je detetu, kroz šta sada prolazi. Ja se nisam pre ovoga bavila hraniteljstvom, ovo je moje prvo iskustvo. Podigla sam ga od trećeg meseca, svesna sam svojih godina, ali ne mogu da verujem da nam nisu dati vremena da se prilagodimo novonastaloj situaciji, da smo ga bar pripremili za novu porodicu, priča kroz suze Ljiljana Radulović.

Zrenjaninka Ivana Mandić kaže da su se Zrenjaninci spontano okupili i da žele da podrže svoju sugrađanku, za koju znaju da je dobro postupala sa štićenikom i da je zaslužila korektan odnos socijalnih službi. Zbog neslaganja sa procedurom dodeljivanja deteta na usvajanje porodici iz inostranstva Ljiljana Radulović obratila se već prethodnih dana policiji, tužilaštvu i Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.

Nadležni tvrde da je sve regularno

Zrenjaninski Centar za socijalni rad izdao je saopštenje u kome se kaže da je procedura usvajanja deteta zakonom regulisana, da su poštovane sve zakonom propisane procedure te da procedura usvajanja podrazumeva tajnost podataka. Prema poslednjim informacijama o ovom slučaju, pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je tražio informacije nadležnih o pomenutom slučaju iz oblasti porodično-pravne zaštite i na osnovu toga utvrdio da su sprovedene sve neophodne stručne procedure i instrukcije o načinu rada organa starateljstva u postupku zasnivanja usvojenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari