Ugovor između lokalne uprave Bijelo Polje, luksemburškog Karitasa i organizacija za pomoćosobama sa invaliditetom sa sjevera Crne Gore, potpisan je prije nekoliko dana u Opštini Bijelo Polje.

Radi se o projektu pod nazivom “Podrška osobama sa invaliditetom na sjeveru Crne Gore”, čije je trajanje predviđeno dvije godine i budžetom od 116. 000 evra. Donator sredstava za ovaj projekat je Ministarstvo inostranih poslova Luksemburga, a partner za implementaciju je Karitas Luksemburg. Partneri u projektu su Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja Crne Gore, lokalne samouprave, kao i organizacije koje zastupaju interese osoba sa invaliditetom sa sjevera Crne Gore. Ovaj ugovor predviđa pomoćhendikepiranim licima u opštinama Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Andrijevica i Plav, a obavezuje partnere da u naredne dvije godine obezbijede što bolje uslove za život onih lica sa sjevera koja su hendikepirana, a kojima je potrebna posebna njega i pomoćroditelja i drugih lica. Glavni administrator u Opštini Bijelo Polje, Radovan Obradovićkaže da će se lokalna samouprava potruditi da ispoštuje ugovor i obezbijedi što bolje uslove za život ovih lica.

– Mi se obavezujemo da poboljšamo život hendikepiranim licima po pitanju infrastrukture, kancelarijskog prostora, finansijske i svake druge logističke podrške. Mi ćemo se truditi da pomažemo svim licima, posebno hendikepiranim, i oni će u nama moći da nađu pravog prijatelja, koji će odgovoriti svim izazovima i u svakoj prilici im biti od pomoći. Posebno želimo da pomognemo tom hendikepiranom sloju društva, da im omogućimo da se zapošljavaju i da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti sa što manje smetnji i da ih cijenimo i poštujemo, kaže Obradović.

Šef Kancelarije Karitas u Beranama Ervin Mandžukić, ističe da je osnovni cilj projekta poboljšanje životnog standarda osoba sa invaliditetom, kao i njihovo uključivanje u sve sfere života na ravnopravnim osnovama.

– Rezultate koje očekujemo su jačanje kapaciteta organizacija, poboljšanje životnog standarda osoba sa invaliditetom, razbijanje stereotipa i predrasuda, kao i poboljšano pružanje zdravstvene zaštite licima sa posebnim potrebama. Kroz ovaj projekat planirane aktivnosti su opremanje kancelarija organizacija, organizovanje odgovarajućih treninga ili seminara, u zavisnosti od potreba svake organizacije, umrežavanje, organizovanje kampanja, lobiranje i predstavljanje, konsultantske usluge, materijalna pomoćza najugroženije članove ovih udruženja, kao i obezbjeđenje neophodnih pomagala, ističe Mandžukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari