U Evropsku uniju treba da uđemo zbog lakšeg putovanja u svet, ukidanja viza, boljeg životnog standarda, odnosno ne treba da uđemo jer ćemo izgubiti identitet, zbog ponosa i slično – samo su neki od odgovora u istraživanju koje je sprovela Omladinska grupa novosadske kancelarije Helsinškog odbora među posetiocima ovogodišnjeg muzičkog festivala Egzit, koji je po osmi put održan na Petrovaradinskoj tvrđavi.

U Evropsku uniju treba da uđemo zbog lakšeg putovanja u svet, ukidanja viza, boljeg životnog standarda, odnosno ne treba da uđemo jer ćemo izgubiti identitet, zbog ponosa i slično – samo su neki od odgovora u istraživanju koje je sprovela Omladinska grupa novosadske kancelarije Helsinškog odbora među posetiocima ovogodišnjeg muzičkog festivala Egzit, koji je po osmi put održan na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Egzitaši su odgovore beležili na posebnim panoima, pa je juče u kafiću „Zlatno tele“, u već kultnoj novosadskoj ulici Laze Telečkog, otvorena izložba.

Vlada da pazi šta radi

U okviru ove akcije Omladinske grupe Helsinškog odbora, posetiocima Egzita omogućeno je da pošalju poruku Vladi Srbije,ali uručenje tih poruka je odloženo zbog nereda u Beogradu.

Mladi su poručili novim ministrima da paze šta rade i da više misle na narod i građane, a ne na svoje fotelje. Zatražili su i popravljanje ekonomske situacije kako bi mogli da dođu do stana, ili da se smanje školarine, ukinu vize, reši problem korupcije, usvoji nacionalna strategiju za kontrolu droga, uspostavi pravda i primena zakona. Ima i sasvim kratkih, konkretnih poruka: „‘Oću posao“. Jedan egzitaš je pisao predsedniku Borisu Tadiću: „Žao mi je što Bojana Pajtića niste izabrali, ali pozitivna strana toga je što će on ostati u Vojvodini“.

Rajko Božić, iz Egzitovog tima, otvarajući izložbu odgovora o odnosu Srbije i EU rekao je da su organizatori odlučili da ovogodišnji festival dobrim delom posvete približavanju Srbije Evropskoj uniji.
– Taj dijalog je tek počeo ovog proleća, iako se godinama o tome priča. Smatrali smo da, bez obzira na to ko šta zastupa, građani, a pogotovo mladi, imaju prava da kažu i da se izraze šta to praktično znači za njihove živote. Ovo istraživanje je možda bolja izvedba od onoga što smo mi napravili. Meni je najsimpatičnija ideja iz odgovora da u EU treba da uđemo kako bismo povezali Zapad s Rusijom. Ta vizija Srbije kao nekog mosta između Rusije i EU mi se dopada – kaže Božić.
Jelena Mirkov, koordinatorka Omladinske grupe Helsinškog odbora iz Novog Sada, kaže da joj je pažnju privukla poruka da Srbija još ne bi trebalo da bude primljena u EU zato što je Ratko Mladić na slobodi.
– Ostali posetioci to nisu protumačili na taj način. Zato smo preformulisali pitanje – zašto oni misle da Srbija treba da ide u EU, šta je to što možemo dobiti pozitivno, odnosno negativno u pristupanju Uniji. Meni najzanimljiviji odgovori zašto ne bi trebalo da uđemo u EU jesu – zbog rakije, sira ili nekih srpskih brendova, ili straha da ćemo kao narod izgubiti identitet. Razlogzi zbog kojih treba da uđemo u EU jesu putovanja, bolji standard, posao, školovanje – navela je Jelena Mirkov.
Na pitanje „Zašto Srbija treba u EU “ – najviše njih je kao razloge navelo lakša putovanja u inostransvo i upoznavanje sveta („Besplatne vize, tj. nema viza“; „Da se osećam kao čovek, slobodna“; „Da idem tamo gde me srce vodi“; „Hoću da vidim svet“; „Da srušim zidove“; „Da putujem, da normalno živim, da upoznam različite kulture, da imam svoja prava“), ali i druge praktične razloge („Da imamo para“, „Da upoznam devojke iz svih delova Evrope“) ili ideju normalnosti („Zato što zaslužujemo da živimo normalno“, „Da ne živimo u izolaciji“, „Zato što neću da živim u crnoj rupi, već da budem deo civilizovanog sveta“; „A gde drugo“), ali i neke druge razloge – „Da ih povežemo s Rusijom“; „Da ne bude rata“, „Da isporučimo sve one koji su ubijali i da počnemo da poštujemo različitosti“.
Razlozi zbog koji ne treba da uđemo u EU takođe su raznovrsni: od realističnih i gorkih – „Zato što smo mnogo siromašni“; „Nismo još uvek zreli i spremni za EU“, „Zato što nismo navikli na dobro“, do onih s dozom prkosa – „Ne želim da me Evropa ucenjuje“; „Zato što se EU već uveliko raspada“; „Iz inata“, do prozaičnih – „Ukinuće nam rakiju i kobasicijadu u Turiji“, „Zbog SS kadrova (SRS,DSS, SPS)“, „Exit postoji i bez toga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari