Zrenjaninski antifašisti održaće protest protiv nastavka sudskog procesa za rehabilitaciju kvislinga i fašiste Milana Nedića, najavljeno je iz Antifašističke akcije Zrenjanin. Skup u Zrenjaninu će se održati u ponedeljak, 8. februara, u podne u Ulici cara Dušana broj 149. Protestanti će se okupiti ispred zgrade bivšeg logora-zatvora, kulturnog spomenika grada Zrenjanina iz Drugog svetskog rata.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Ova zgrada služila je kao koncentracioni logor, centralni te vrste u Banatu, koji je počeo sa „radom“ od avgusta 1941. na početku okupacije. Kroz njega je prošlo više hiljada rodoljuba, od kojih su mnogi pobijeni, a više grupa je deportovano u logore širom Evrope. Zgrada je obeležena spomen-pločom. Okupljeni će slušati „Ulični radio“, koji će zvukom biti prisutan na događaju i preko kojeg će biti pročitane zvučne poruke – uredbe, depeše, govori iz Nedićeve Uže Srbije, kao i druge informacije u odnosu na rehabilitaciju i povodom procesa koji je u Beogradu zakazan za taj dan.

– Na ovaj način želimo da iskažemo neslaganje i kritiku zbog ove pogubne rehabilitacije, a za koju smatramo da je u službi nacističke ideologije kojom se pokušava manipulisati javnost i vrši prekrajanje istorije, a čime se urušava temelj antifašizma i antifašističke borbe kako u Zrenjaninu, Vojvodini tako i u Srbiji – poručuju iz Antifašističke akcije Zrenjanin.

Oni navode da ovom i budućim antifašističkim akcijama želi da ukažu na vidan pritisak državnih vođa na slobodu medija i izražavanja, zatvaranje lokalnih medija kao što je slučaj sa Radio Zrenjaninom, zatim na represivne zakonske odredbe za javna okupljanja, propagandu i cenzuru, različite zakonske uredbe kojima se omogućava eksploatacija prirodnih i poljoprivrednih dobara, a sve u rukavicama lažnog patriotizma. „Stvara se atmosfera prepoznatljivih oblika totalitarnog i kolaborativnog režima Trećeg rajha, o čemu je potrebno javno govoriti, kritikovati i zaustaviti“, poručuju okupljeni u zrenjaninskoj Antifašističkoj akciji. U isto vreme antifašističke akcije biće održane u Beogradu, Kraljevu i Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari