Marijan Fišer Bul, komesar za poljoprivredu Evropske unije, izjavila je da bi predlog o potpunoj zabrani dodavanja šećera u vino, što je ključni deo reforme vinskog sektora, mogao da bude izmenjen posle snažne opozicije mnogih država članica. Ona je rekla da razume zabrinutost država s hladnijom klimom, poput Nemačke, Austrije, Luksemburga i Češke, gde vinari koriste šećer za jačanje alkoholnog sadržaja u vinu za masovno tržište.

Marijan Fišer Bul, komesar za poljoprivredu Evropske unije, izjavila je da bi predlog o potpunoj zabrani dodavanja šećera u vino, što je ključni deo reforme vinskog sektora, mogao da bude izmenjen posle snažne opozicije mnogih država članica. Ona je rekla da razume zabrinutost država s hladnijom klimom, poput Nemačke, Austrije, Luksemburga i Češke, gde vinari koriste šećer za jačanje alkoholnog sadržaja u vinu za masovno tržište.
„Bilo je puno nesuglasica povodom ovoga i nisam želela da se oglušim. Osnovni problem potiče iz sadašnjeg stanja“, rekla je Fišer Bul u Evropskom parlamentu, čiji bi članovi danas trebalo da glasaju o reformi.
Fišer Bul je takođe izjavila da obogaćivanje vina čistom plesni od soka grožđa, što praktikuju neke južne države Unije, dok severne koriste šećer, ne sme biti nastavljeno na sadašnjem nivou. „To je staromodna i skupa mera koja izopačuje trgovinu. Nisam sklona da prihvatim status kvo. Svaki kompromis podrazumeva nove uslove“, rekla je Fišer Bul.
Cilj reformi je zaustaviti pad prodaje vina u Evropi proizvodnjom kvalitetnijih vina i smanjivanje „jezera vina“ čije uklanjanje košta stotine miliona evra. Evropska komisija navodi da hiperprodukcija vina mora prestati, inače se rizikuje dalji pad prodaje uz sve veći uvoz vina iz Severne i Južne Amerike.
Reformama bi trebalo unaprediti neprofitabilne vinograde, okončati subvencije za masivnu i skupu destilaciju neprodatog vina u industrijske proizvode i uskladiti robne marke, što vino treba da približi potrošačima.
Države EU žele da postignu dogovor do kraja godine, iako najspornije teme još nisu rešene. Među njima su zabrana dodavanja šećera i pitanje kako pomoći proizvođačima vina slabijeg kvaliteta koji su odlučili da zaustave proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari