Protojerej optužen za homoseksualnu aferu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

O optužbama na račun protojereja Vaznesenjske crkve koje upućuju na skandaloznu aferu potkrepljenu brojnim svedočenjima, piše list Mali žurnal pre tačno 110 godina.

Protiv protojereja Vaznesenjske crkve vodi se istraga po optužbi za učešće u homoseksualnoj aferi prenosi list Mali žurnal pre 110 godina.

Protojereja je tužio crkvenjak za pasivnu homoseksualnost čemu je posvedočilo 19 svedoka, a što nije bio dovoljan razlog da se preduzmu dalje mere propisane zakonom.

Kako je u interesu svih i same crkve da se slučaj što pre reši i da se sazna istina, bila ona ono što tvrdi crkvenjak sa svedocima ili ono što zatupa protojerej, ovaj slučaj je što pre u svoje ruke trebalo da uzme mitropolit i da isti privede kraju, piše Mali žurnal.

Pretilo se da će u slučaju da ovu aferu mitropolit ne preuzme i ne pronađe rešenje, ona biti objavljena u javnost i da će se apelovati na ljude da u crkvu ne idu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari