Kada bi to bilo moguće, čak 250.000 stanovnika Vojvodine preselilo bi se u Novi Sad, budući da se on percipira kao najpoželjnije mesto za život u Pokrajini, jedan je od zaključaka istraživanja tima sa subotičkog Ekonomskog fakulteta o migracijama vojvođanskog stanovništva i tržištu radne snage. Ovaj podatak govori o očitom nezadovoljstvu građana životom u tzv. provinciji, koja pruža manje izbora i manje perspektive od gradova, te je i na nivou Vojvodine uočljiva dominacija centra koji, poput Beograda, hipertrofira, dok manja naselja stagniraju ili se čak gase.


– Istraživanje je rađeno kao projekat Vlade Vojvodine i austrijske Agencije za razvoj, a ima za cilj da pre svega ispita strukturu i dinamiku tržišta rada u Vojvodini, kako bi se pronašle najbolje mere za podizanje nivoa zaposlenosti. Kroz ispitivane parametre – obrazovni profil stanovništva, starosna struktura, učešće žena i muškaraca u procentu nezaposlenosti, odnosno zaposlenosti – Vojvodina je poređena sa drugim regijama u Evropi, a rezultati pokazuju da od pet klastera, ili razvojnih nivoa, u 270 evropskih regiona, Vojvodina zauzima srednji deo najmanje razvijene grupe regiona. U toj grupi su najbrojniji regioni istočne Evrope, ali ih ima i iz Belgije, Italije, Španije, i još nekih zapadnoevropskih zemalja – navodi dr Mirko Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici, koordinator ovog istraživanja.

Kada je reč o promeni mesta stanovanja, najmobilniji u tom smislu su muškarci, visokoobrazovani i starosti između 25 i 30 godina. Znatno manje mogućnosti za preseljavanje imaju žene, koje međutim, imaju čak veću želju da migriraju. Razlog je u njihovom težem zapošljavanju.

– Kada se radi o nezaposlenosti žena, Vojvodina je gotovo pri dnu tabele među 37 regiona tog klastera. Upravo je ta nezaposlenost jedan od važnih faktora u stopi nataliteta. A za Vojvodinu je vrlo uočljivo da ima nisku stopu nataliteta, i relativno lošu starosnu strukturu, odnosno da je procenat mladih do 24 godine gotovo istovetan broju starih preko 56 godina – navodi dr Savić.

Natalitet je u velikoj meri vezan za ekonomski položaj žena, jer se zaposlene žene se lakše odlučuju na rađanje, kao i na veći broj dece od nezaposlenih. Stoga je ekonomsko zbrinjavanje žena jedan od načina i podizanja standarda, s obzirom da je žena u najvećem broju slučajeva stub porodice, zapošljavanjem žena se podiže i opšti standard.

– Poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja žena kroz otvaranje dečijih vrtića, bolje uslove rada, mogućnost rada sa skraćenim radnim vremenom, ili druge pogodnosti koje će omogućiti bolju brigu o deci unapređuje se ekonomska slika društva. To su prosto činjenice koje se mogu izvući iz iskustva drugih, razvijenijih evropskih regiona – kaže dr Savić.

U Pančevo, nikako

Što se tiče poželjnosti kao mesta za život, odmah iza Novog Sada nalazi se Subotica, dok je Pančevo najnepoželjnije mesto za stanovanje i preseljenje. U tome treba, međutim, razlikovati želju za preseljenjem i mogućnosti za preseljenje, koje su znatno manje od tih želja, što znači da većina učesnika želi da se iseli iz svog mesta boravka, ali nema mogućnosti za to

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari