Enciklopedija Makedonije je politički pamflet koji ima ekstremno provokativnu sadržinu. Knjiga sadrži tekstove koji prizivaju podele i daju mogućnost za zahlađivanje odnosa između dve najveće etničke zajednice u Makedoniji – rekao je u intervjuu za televiziju Alsat-M Ali Ahmeti, predsednik Demokratske unije za integracije (DUI) navodeći da „pamflet priziva konflikte“.

– Govoriti da su Albanci došljaci i da nisu autohtoni narod je neistina i to ne može da se potkrepi nikakvim naučnim argumentima – rekao je lider DUI. On traži da se Enciklopedija povuče iz javnosti „u interesu zemlje“. Ahmeti je rekao da Makedonija ima mnogo većih problema – spor sa Grčkom, probleme u odnosima sa Bugarskom i „pojedina otvorena pitanja sa Srbijom“.

– Mi ne želimo nikome da negiramo autohtonost i vrednosti, ali istovremeno nećemo dozvoliti da se poigrava sa našim vrednostima, koje su na kraju krajeva istorijske činjenice i niko ne može da istoriju tumači na svoj način kao što su to uradili autori ovog pamfleta – precizirao je Ahmeti. On lično, ali i partija DUI, najavili su tužbu protiv Makedonske akademije nauka i umetnosti, a zatraženo je da se i Vlada Nikole Gruevskog distancira od celog projekta.

Albanski akademici Alajdin Abazi i Šukri Rahimi saopštili su da su njihova imena bez saglasnosti stavljena u redakcijski tim enciklopedije te da su od početka realizacije projekta „odbili saradnju zbog neslaganja sa makedonskim kolegama oko pisanja mnogih odrednica enciklopedije“.

Glavni redaktor Enciklopedije Makedonije, akademik Blaže Ristovski, odbacio je sve primedbe navodeći da iza svake odrednice u knjizi stoje „kvalifikovani naučni radnici“. On je negirao navode akademika Rahimija navodeći da „njegov kolega nikada nije podneo ostavku u redakcijskom timu“, te da je „kao autor radio na redakturi mnogih odrednica koje se tiču Albanaca“.

Uvredljivi navodi

Albanci imaju primedbe na pojedine odrednice u kojima stoje navodi da su oni doseljenici, a stoje i „uvredljivi navodi Arbanasi, Arnauti Šiptari“, kao i „tendencija krivotvorenja geneze njihovog postojanja“. Dopisni član MANU, akademik Ali Aliju u intervjuu za Utrinski Vesnik rekao je da zahtev za povlačenje Enciklopedije Makedonije „može da zvuči emocionalno i afektivno,“ ali to po njegovom mišljenju znači da „tu suštinski nešto mora da se menja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari