Centar za humanu politiku iz Doboja smatra da je za ubistvo predsjednika dobojskog SDS Branislava Garića, koje se dogodilo u nedjelju, najodgovorniji dobojsko tužilaštvo i policija. Ova NVO saopšila je da su tužilaštvo i policija „bili upoznati sa kriminalnim poslovima“ i „nisu ništa učinili da otkrivanjem i gonjenjem najodgovornijih spriječe i sankcionišu dugogodišnji višemilionski kriminal i ovakve obračune.“

Centar za humanu politiku traži da se provede istraga protiv odgovornih u dobojskom tužilaštvu i policiji zbog nečinjenja i drugih zloupotreba, te pozivaju Visoki sudski i tužilački savjet BiH da utvrdi pojedinačnu odgovornost u dobojskom tužilaštvu, imenuje „iskusne, dokazane, neustrašive i potpuno nove okružne tužioce u odjeljenju za organizovani i privredni kriminal“ te da se izvrše radikalne kadrovske promjene u Centru javne bezbjednosti i kriminalističkoj policiji ovog centra.

Branislav Garić, jedan od potpredsjednika SDS i predsjednik dobojskog SDS, ubijen je u nedjelju u zgradi ove stranke u Vidovdanskoj ulici u Doboju. Kako mediji prenose, Garića je sa pet hitaca iz puške ubio Rajko Savić, a zatim pobjegao, da bi se nepun sat poslije atentata predao policiji na teritoriji Federacije.

Takođe, prema tvrdnji očevidaca, neposredno prije ubistva Garićje viđen u šetnji u Ulici Jug Bogdana i navodno je krenuo prema sjedištu stranke u Vidovdanskoj ulici. Saradnici bliski Gariću i Saviću tvrde da je „teško povjerovati da je došlo do bilo kakve svađe koja je za rezultat imala pucnjavu sa kobnim ishodom, jer su obojica bili mirni i staloženi ljudi“.

Rajko Savićvaži za najpoznatijeg dobojskog građevinskog preduzimača, koji je za potrebe opštine, ali i lokalnog SDS-a, gradio stambeno-poslovne objekte. Navodno je i jedan od najvećih donatora ove stranke, koju je novčano pomagao. Prema riječima njegovih konkurenata, pobjeđivao je na svim tenderima koje je raspisivala opština Doboj, a dobijao je i većinu poslova na području ove opštine.

Iako se policija još ne oglašava o atentatu koji je šokirao Doboj i cijelu RS, prema pisanju lista Press RS, motiv za ovo svirepo ubistvo mogli bi da budu građevinski poslovi koje dodeljuje opština.

Prva žrtva među političarima

Branislav Garić rođen je 15. februara 1963. godine u Brestovu u opštini Doboj, oženjen je i otac dvoje djece. Magistar je državno-pravnih nauka i obavljao je funkciju potpredsjednika Skupštine opštine Doboj. Garić je bio i direktor Zemljoradničke zadruge „Bosnakop“, načelnik Odjeljenja za urbanizam i predsjednik Skupštine opštine Doboj. Branislav Garićprvi je visokopozicionirani zvaničnik neke partije u RS koji je ubijen. Skupštinsku većinu u opštini Doboj u aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta čine SDS, SDP BiH i Savez SBiH-SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari