Sporazum o zajedničkom nastupu Koalicije za Pirot i G17 plus na lokalnim izborima zakazanim za 11. maj uneo je pravu pometnju na prilično uspavanoj političkoj sceni Pirota i izazvao oprečne komentare, nametnuo mnoga pitanja i dileme.
Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić, jedan od potpisnika ovog koalicionog sporazuma, za Danas kaže da je Koalicija za Pirot prerasla lokalne okvire i da jednostavno ni sa kim iz pirotskih odbora stranaka nisu razgovarali, već samo sa pojedinim centralama.

Sporazum o zajedničkom nastupu Koalicije za Pirot i G17 plus na lokalnim izborima zakazanim za 11. maj uneo je pravu pometnju na prilično uspavanoj političkoj sceni Pirota i izazvao oprečne komentare, nametnuo mnoga pitanja i dileme.
Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić, jedan od potpisnika ovog koalicionog sporazuma, za Danas kaže da je Koalicija za Pirot prerasla lokalne okvire i da jednostavno ni sa kim iz pirotskih odbora stranaka nisu razgovarali, već samo sa pojedinim centralama.
– U protekle dve godine razgovarali smo sa predstavnicima relevantnih stranaka, tačnije sa predsednicima izvršnih odbora skoro svih većih stranaka koje nešto znače na političkoj sceni Srbije. Dakle i sa Demokratskom stankom, Demokratskom strankom Srbije i G17 plus. Ljudi iz G17 plus su bili najkonkretniji i najuporniji. Ostali su od nas tražili da rešimo njihove probleme u lokalnim odborima, a mi smo zahtevali da ostanemo samostalni, da ostanemo celina i uspostavimo kvalitetne relacije saradnje, što se sa Mlađanom Dinkićem i ostvarilo na kraju. Skoro godinu dana smo razgovarali. Podvlačim da je ovo sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima i nije u pitanju nikakvo utapanje. Reč je o sporazumu koji treba da donese dosta dobrih stvari za Pirot – kaže Vasić

Nisam prešao u G17 plus

– U protekle četiri godine učlanjivali su me u mnoge stranke. U kuloarima se pričalo da sam se učlanio u Demokratsku alternativu, potom u PSS, DS i DSS… Sada pričaju da sam prešao u G17 plus. Niti sam se učlanio u G17, niti sam potpisao pristupnicu. Odgovorno tvrdim da niko iz Koalicije za Pirot, takođe, nije potpisao pristupnicu za G 17 plus. Da li će to biti u nekom narednom periodu, ne mogu da kažem. Sporazum je zamišljen kao zajednički nastup na lokalnim izborima. Ocenjeno je da ćemo zajedno na narednim lokalnim izborima osvojiti mnogo više glasova. Ovaj sporazum u stvari je kopča sa Vladom Srbije koja traži lokalne sposobne partnere preko kojih će realizovati svoje projekte – kaže Vasić.

– Zašto smo izabrali G17 plus? Zato što ova stranka pokriva jednu široku oblast, odnosno Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, zato što se Koalicija za Pirot zalaže za ravnomerni regionalni razvoj Srbije i njenu decentralizaciju i zato što je u delokrugu rada ovog ministarstva i turizam. Nama je od strateškog interesa razvoj Stare planine. Može da priča ko šta hoće, ali je ipak Mlađan Dinkić otvorio priču o Staroj planini i mnogo je toga uradio na knjaževačkoj strani ove planine. Smatramo da ćemo i mi u Pirotu imati koristi od toga. Dakle, tu su pored turizma i oblasti zapošljavanja i Agencija za promociju stranih investicija, Fond za razvoj malih i srednjih preduzeća, Fond za razvoj Srbije. Pozivam ljude iz naše opštine da koriste te fondove i da konkurišu sa projektima. Od Dinkića sam dobio podatak da je iz Pirota tokom prošle godine za sredstva iz tih fondova bilo petnaestak projekata i svi su skoro odobreni. Ovoj stranci pripada i Ministarstvo omladine i sporta, a mi želimo da otvorimo priču o bazenu i sportskim igralištima – kaže Vasić.
– Naravno, ne treba zaboraviti ni Ministarstvo zdravlja. Dakle, Mlađan Dinkić sa svojim saradnicima pokriva veliki broj ministarstava. Mislim da su oni kompatibilni sa nama. Na kraju krajeva, oni su bili potpuno realni – kaže Vasić.
Opozicija je ovaj savez nazvala brakom iz računa, a Vasić ističe da je velika čast za jednu lokalnu samoupravu i jednu lokalnu koaliciju da joj veliki deo Vlade dođe na noge u Pirot i potpiše sporazum.
– U ovom delu Srbije ovo je jedinstven slučaj. Potpisivanje koalicionog sporazuma sa G17 plus ocenjujem kao priznanje Vlade lokalnoj samoupravi i pružanje ruke jakom partneru da se u ovom delu Srbije uradi dosta posla – podvlači Vasić.
Na pitanje koliko će KZP i G17 plus procentualno biti zastupljene na budućoj izbornoj listi, Vasić kaže da će formirati zajedničku listu za nastup i na svaka dva kandidata Koalicije za Pirot biće jedan kandidat iz G17 plus.
– Mandati odbornika se raspodeljuju u srazmeri 65 prema 35 u korist Koalicije za Pirot. Izabrani odbornici u SO Pirot sa ove liste formiraju zajedničku odborničku grupu za čiju homogenost odgovaraju potpisnici sporazuma, odnosno ja i Mlađan Dinkić. Predsednik odborničke grupe je iz Koalicije za Pirot, a zamenik iz G17 plus. Odbornički mandat pripada strani iz čije je kvote predložen. Iz svega toga se jasno vidi da je to zajednički nastup dve celine a ne utapanje KZP u G17 plus. U članu 4 sporazuma piše da će izborna lista imati zajedničkog kandidata za predsednika opštine koga predlaže Koalicija za Pirot. U članu jedan sporazuma piše da je predmet ovog sporazuma utvrđivanje osnova zajedničkog delovanja i učestvovanja strana potpisnica na lokalnim i parlamentarnim izborima, a u članu dva piše da će se strane potpisnice sporazuma zalagati za sveukupni razvoj opštine Pirot i podizanje ukupnog kvaliteta života, unapređenja poslovne klime za funkcionisanje privrednih subjekata – rekao je za Danas predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari