olena zelenska prva dama ukrajineFoto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska doputovala je danas u Beograd, u prvu poset nekog visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji od početka ruske invazije 2022. godine, koji se može tumačiti i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njenog tradicionalnog saveznika, javila je agencija Rojters.

Uz svoju srpsku kolegicu Tamaru Vučić, suprugu predsednika Srbije, i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebu, koji je takođe u svojoj prvoj poseti Beogradu, Zelenska je posetila grad i srednjovekovnu tvrđavu Kalemegdan, navodi britanska agencija, pozivajući se na beogradske medije.

Zbog tradicionalnih istorijskih, verskih, religijskih, političkih i vojnih veza, u Srbiji je raširen proruski sentiment, navodi Rojters, uz ocenu da „srpski populistički predsednik Aleksandar Vučić pokušava da balansira između kandidature (Srbije) za EU članstvo i veza s Rusijom i Kinom“.

Navodi se takođe da je Srbija osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama i na drugim međunarodnim forumima, ali je dosad odbijala da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Rojters podseća i da se Vučić dosad sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tri puta na međunarodnim forumima u inostranstvu, poslednji put u februaru na regionalnom sastanku u Tirani.

Od 2022. godine, Srbija je prihvatila hiljade ukrajinskih izbeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Britanska agencija podseća da se prošle godine, u poverljivom dokumentu Pentagona koji je procureo, navodi kako je „Srbija pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu ili da ih je poslala Ukrajini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari