U okviru projekta „Zaštita životne sredine na lokalnom nivou“ predstavnici Ambasade Finske koja finansijski podržava uspostavljanje sremske regionalne deponije posetili su Inđiju kako bi se uverili dokle se stiglo sa projektom vrednim pet miliona evra. Ovaj projekat sprovodi se na teritoriji sedam sremskih opština – Stare Pazove, Rume, Pećinaca, Iriga, Sremskih Karlovaca, Šida i Inđije koja je određena za nosioca projekta.

Još krajem 2007. krenulo se u ovaj posao kada su sve skupštine pomenutih opština dale zeleno svetlo za izgradnju savremene deponije čime se rešava pitanje odlaganja smeća u narednih dvadeset godina. U samoj realizaciji projekta računa se na domaća sredstva iz fondova, kao i na sredstva iz inostranstva. Prva faza izgradnje deponije planirana je za narednu godinu.

– Nakon usvajanja odluke o obaveznoj separaciji primarnog otpada 2007. Inđija je potpisala Sporazum o regionalnoj saradnji u upravljanju otpadom sa pomenutim opštinama. Sporazum je osnov za uspostavljanje sanitarne deponije koja će se nalaziti na teritoriji naše opštine, četiri kilometra severno od Inđije na površini od 35 hektara. U cilju podizanja svesti o značaju separacije otpada Inđija i Inicijativa za demokratsku tranziciju su održali seriju okruglih stolova u partnerskim opštinama. Uradili smo glavni projekat i plan detaljne regulacije. Izgradnja deponije najveći je zajednički projekat sremskih opština u naredne tri godine – kaže direktor JKP „Komunalac“ Inđija Slavko Puvača.

Inđija je među prvim opštinama u Srbiji pokrenula separaciju smeća sa izdvajanjem plastične ambalaže i hartije iz organskog otpada u posebne kante, kontejnere, odnosno, vreće. Zahvaljujući pomoći Finske, nedavno se krenulo i sa odvajanjem elektronskog i električnog otpada. Slede i drugi vidovi separacije u skladu sa Zakonom o komunalnom otpadu, kažu u „Komunalcu“.

– Dobro je što je inicijativa krenula od samih opština. Mi smo na sebe preuzeli deo posla na planu povezivanja opština, sve ostalo je na Inđiji kao koordinatoru projekta. Nadamo se da aktuelna kriza neće usporiti realizaciju ovog važnog posla – rekla je Jelena Nešić, predsednica upravnog odbora DTI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari