Američki Senat potvrdio je nominaciju Sonje Sotomajor za novog Vrhovnog sudiju SAD. Najzahtevniju funkciju u zemlji obavljaće prva Hispanoamerikanka, koju je američki predsednik Barak Obama u maju ove godine nominovao na ovo visoko zvanje.

Jučerašnji ishod glasanja u Senatu, Obama je pozdravio kao istorijski. „Senat je zaključio da je Sonja Sotomajor inteligentna, temperamentna, objektivno razmišlja i da je sposobna da pravedno služi naciju u najvišem sudu u zemlji“, izjavio je Obama.

Specijalisti za Vrhovni sud ne očekuju da će Sotomajorova zauzeti fundamentalno drugačiji pristup od svog prethodnika u većini slučajeva. Ričard Pilds, profesor prava na Njujorškom univerzitetu, kaže da je Vrhovni sud jedna prisna grupa jednakih koji godinama zajedno rade. „Svi novi koji uđu u taj krug koračaju pristojno, ponašaju se u skladu sa dinamikom grupe, često su uplašeni mnoštvom novih pitanja“, kaže Pilds obrazlažući zašto ne treba očekivati neke korenite promene.

Za sudiju Sotomajor glasalo je 68 senatora, dok je protiv bio 31. Sedam republikanaca pridružilo se demokratama u pružanju podrške Sotomajor. Tokom debate o potvrdi njene nominacije, većina republikanskih senatora izrazila je bojazan da bi Sotomajor donosila odluke u skladu sa svojim ličnim ubeđenjima, dok su demokrate tvrdile da je ona iskusan i politički umeren sudija.

Sonja Sotomajor je rođena u porodici portorikanskih imigranata u siromašnoj četvrti Njujorka, da bi kasnije stekla diplome na nekim od najuglednijih univerziteta u Americi. Predsednik Obama rekao je ranije da je odabrao sudiju Sotomajor za položaj u Vrhovnom sudu ne samo zbog dugogodišnjeg iskustva u federalnim sudovima, već i zbog njene impresivne životne priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari