Programom „Prva šansa“ zaposleno je 275 pripravnika na području koje pokriva loznička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, čime je ispunjena predviđena kvota.

U toj filijali rečeno je da je interesovanje privatnih poslodavaca za taj vid zapošljavanja bilo veliko, pa je na konkurs, koji je trebalo da bude otvoren do kraja godine, već do 31. jula stigao planiran broj zahteva za angažovanje pripravnika. Na osnovu toga, uposleno je 60 ljudi sa visokom i višom stručnom spremom i 215 sa srednjom stručnom spremom.

Pravo na zapošljavanje po programu „Prva šansa“ imaju nezaposleni do 30 godina bez radnog iskustva u struci koji su prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Država subvencioniše njihove zarade i troškove doprinosa, a poslodavac je obavezan da uplati porez na zarade koji je za visoku spremu 2.589 dinara, višu 2.246 i srednju stručnu spremu 1.905 dinara. Pripravnici zasnivaju radni odnos na određeno vreme od 12 meseci za visoku stručnu spremu, devet meseci za višu i šest meseci za srednju stručnu spremu. Mesečna zarada pripravnika sa visokom spremom je 20.000 dinara, sa višom 18.000 i srednjom stručnom spremom 16.000 dinara. Poslodavci nemaju obavezu da pripravnike zaposle posle isteka pripravničkog staža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari