„Senzorska soba“, posebno opremljena prostorija za rehabilitaciju dece i mladih sa smetnjama u razvoju, otvorena je nedavno u Osnovnoj školi za slušno oštećenu decu „Miodrag V. Matić“ u Užicu. Iako se koristi veoma kratko, roditelji kažu da su kod svoje dece već primetili vidan napredak.


To je, za sada, jedini prostor te vrste u zapadnoj Srbiji, koji deci i mladima sa senzorskim disfunkcijama i drugim razvojnim smetnjama, omogućava da razviju doživljaj spoljnog sveta, kontrolišu pažnju i da se relaksiraju. Prostorija je opremljena aparatima koji stimulišu gotovo sva čula, a postoji mogućnost interaktivnog odnosa dece sa izvorima stimulacija. Osim tridesetoro učenika koji pohađaju tu školu, koriste je i oko dvadesetoro dece iz Užica i regiona.

Takva vrsta prostora koristi se već decenijama u svetu, a odnedavno i u našoj zemlji u terapeutskom radu sa decom i mladima sa autizmom, govornim smetnjama, sindromom hiperaktivnosti, teškoćama u mentalnom razvoju i drugim smetnjama. Pod i zidovi obloženi su mekim strunjačama, a u „senzorskoj sobi“ nalaze se i reflektori u boji, providne tube sa tečnošću i lopticama različitih boja, ogledalo, kao i fotelje koje deci omogućavaju da osete audio-vibracije, poput muzike ili zvukova iz prirode.

Direktorka Zorica Vesović objašnjava da je „senzorska soba“ opremljena aparatima za stimulaciju čula vida, sluha i dodira.

– Deca mogu sama da biraju stimulaciju koja im odgovara. Tako se dovode u stanje smirene budnosti u kojoj mogu da uče i primaju nove sadržaje Na taj način kod dece se smanjuju agresivnost i nesigurnost, poboljšava im se koncentracija, a to iskustvo prenose u spoljni svet – objasnila je direktorka i navela da u takvom prostoru dečja pažnja traje deset do dvadeset minuta, ali da je moguće da u njoj provedu i ceo školski čas.

Ipak, „senzorska soba“ poseduje samo osnovnu opremu, koju je škola sama kupila, a da bi rad bio još uspešniji, potreba je dodatna oprema, zbog čega je potrebna pomoć sponzora.

– Neophodno je da prostoriju opremimo „interaktivnim podom“, pa smo sa roditeljima pokrenuli akciju prikupljanja novca za njegovu kupovinu. Pored toga, potrebno nam je i takozvano „teško ćebe“, oprema za aromaterapiju, rotirajući projektor, kako bi rehabilitacija dece bila još uspešnija, poručila je direktorka Zorica Vesović.

Napredak

– Moj sin pohađa ovu školu od septembra prošle godine jer u njoj rade iskusni stručnjaci. Rezultati su dobri, ali od kada posećuje „senzorsku sobu“, njegov napredak je veoma ubrzan. Za samo pet dana boravka u njoj, počeo je više da komunicira sa nama i drugim ljudima, kaže majka osmogodišnjaka sa autizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari