Zahvaljujući Regionalnom centru za životnu sredinu centralne i istočne Evrope, sedište je u Sent Andreji u Mađarskoj, a uz podršku bečke kancelarije Ujedinjenih nacija u Brestovačkoj banji kod Bora održana je trodnevna tehnička radionica za procenu kontaminiranosti rudničkih voda.

Zahvaljujući Regionalnom centru za životnu sredinu centralne i istočne Evrope, sedište je u Sent Andreji u Mađarskoj, a uz podršku bečke kancelarije Ujedinjenih nacija u Brestovačkoj banji kod Bora održana je trodnevna tehnička radionica za procenu kontaminiranosti rudničkih voda. Ova je radionica organizovana i u okviru inicijative Životna sredina i sigurnost koju finansiraju UN uz podršku programa NATO Nauka za mir.
Uz učešće predstavnika Rumunije, BIH, Makedonije i Srbije i eminentnih naučnika i vodećih projektanata u oblasti ekologije iz Kanade, Škotske, Engleske i Nemačke, vođena je stručna rasprava na ovu temu, a učesnici ove radionice obišli su ovom prilikom napuštene i rudnike pred zatvaranjem u Boru i Majdanpeku. Ono što je moglo ovde da se čuje jeste da američka, kao i iskustva iz Australije i Kanade, potvrđuju da je za relativno kratko vreme, u pitanju je tri do šest meseci, moguće pročistiti rudnička jalovišta i čitav prostor pretvoriti u ekološki čistu sredinu.U Kanadi, na primer, rudničke vode se ne ispuštaju iz postrojenja pre nego što se pročiste i ovaj je proces regulisan najstrožim zakonima.
Prema proceni stručnjaka Vladine Agencije za prirodne resurse Kanade, za prečišćavanje jalovišta kao što je ono u borskom rudniku bakra potrebno je više stotina hiljada dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari