Prva TV predstavila elaborat REM-u: Pokazali smo profesionalizam i pomeramo TV standarde 1Foto: Katarina Živanović/Danas

Poslednjeg dana predstavljanja elaborata na konkursu za dodelu nacionalnih frekvencija u prostorijama REM-a svoje programe će izneti predstavnici Prve, B92, KCN, TV 2 i Kurir televizije, a članovi Saveta REM-a će postavljati pitanja direktorima odnosno glavnim urednicima navedenih emitera.

Kao i prethodna dva dana, svaki kandidat ima 15 minuta za iznošenje elaborata i isto toliko vremena da odgovara na pitanja članova Regulatornog tela.

Elaborat je prvo iznela Katarina Pavlović, direktorka programa TV Prva, ističući da je ova televizija prepoznata kao komercijalna i porodična, i da će u tom maniru i nastaviti.

– Pokazali smo profesionalizam i pomeramo TV standarde. Uz zabavni program po kom smo prepoznati, moramo naglasiti da je on u velikoj meri i humanitarnog karaktera, a taj segment će se i dodatno razviti jer je u planu saradnja sa UNICEF-om, istakla je Pavlović.

Ona je dodala da je dosadašnjem programa nedostajao dečiji u potrebnoj meri, ali da su planirane posebne emisije koje će biti emitovane vikendom.

Pavlović je istakla da Prva, kao komercijalna televizija, mora juriti rejting „ali uvek uz poštovanje regulative“.

Članica Saveta REM-a Judita Popović ocenila je da je Prva najviše imala informativni i zabavni program, dok je kulturni, dečiji i naučni – nula, pitajući zašto konkurišu za nacionalnu frekvenciju i šta je njihova garancija da će ispuniti elaborat i pružiti medijske usluge u skladu sa zakonom.

Odgovor je bio sličan onom koji je juče pružio vlasnik Pinka Željko Mitrović – navedeni programi emitovani su u okvirnu kolažnih emisija i nisu bili posebno klasifikovani.
Odgovarajući na pitanje o rijalitijima, iz Prve su poručili da će to biti emisije o kuvanju ili slično, a ne nekog drugog tipa.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić nije bila prisutna na predstavaljanju elaborata Prve, a nije poznato da li će se pojaviti danas.

Za svakog podnosioca prijave predviđeno je po pola sata. Predstavnici medijskih kuća imaju po 15 minuta za svoju prezentaciju, a članovi Saveta REM-a toliko vremena za postavljanje pitanja u skladu sa utvrđenim i objavljenim kriterijumima za izdavanje dozvola.

Pravilnikom koji je REM doneo 2014. godine propisano je da su obavezni informativni, dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički sadržaji kao minimum programskih uslova. Međutim, izveštaj REM-a iz 2020. godine pokazao je da kulturno-umetnički program u potpunosti izostaje na svim komercijalnim televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari