U Pirotu će 12. februara prvi put biti organizovano Svetsko prvenstvo u pravljenju peglane kobasice, specijaliteta pirotskog kraja koji se pravi samo ovde, a prema rečima organizatora, za ovu manifestaciju vlada veliko interesovanje.


– Do sada se na ovo takmičenje prijavilo više od 30 proizvođača čuvenog specijaliteta. Naša je želja da promovišemo ovaj jedinstven proizvod, da skrenemo pažnju javnosti na jedan od najznačajnijih pirotskih brendova i ujedno pokrenemo inicijativu da se on konačno zaštiti – kaže predsednik Organizacionog odbora manifestacije, hirurg u pirotskoj Bolnici dr Aleksandar Lilić, dodajući da će takmičenje biti održano u vili „Dijana’’ u Pirotu.

Peglana kobasica se pravi tokom zime, i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog lukoa i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Kobasice se suše na promaji, na tavanu, i svaki dan peglaju flašom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari