Građani Niša imaju najviše poverenja u Dragoslava Ćirkovića, člana Predsedništva DS, koji uživa podršku 9,95 odsto ispitanika, iako on mesecima unazad nije ni na kakvoj javnoj funkciji u gradu. Najvažniji niški političari – gradonačelnik i predsednik GO SNS Zoran Perišić, sa podrškom od 9,74 odsto, nalazi se na trećem, a predsednik Skupštine grada i član Predsedništva SPS Mile Ilić ( 8,36 odsto) na šestom mestu, rezultat je najnovijeg istraživanja koje je radila niška Agencija za istraživanje javnog mnjenja Lubris extra, jedina te vrste južno od Beograda.


Prema rezultatima istraživanja, čiji je naručilac Danas, samo 36 odsto ispitanika dalo bi svoj glas nekom od niških političara, 39 odsto ne zna za koga bi glasalo, a 25 odsto ne bi glasalo ni za jednog. Rejting političara meren je unutar grupe ispitanika koji bi dali svoj glas nekom od njih, dok oni koji ne znaju za koga bi glasali ili ne bi glasali ni za koga nisu uzimani u obzir. Istraživanje je pokazalo da se stranački redosled gradskih političara razlikuje od onog na nivou republike. Pokazalo je, takođe, da Nišlije nemaju izrazitog favorita i da je rejting gradskih političara prilično izjednačen.

Na drugom mestu po poverenju građana je Igor Novaković, funkcioner SPS, direktor Jugoistoka i bivši predsednik gradske opštine Palilula (9,88). Na četvrtoj poziciji je republički poslanik i funkcioner DSS Milan Lapčević, sa podrškom od 8,65 odsto, a na petoj njegov kolega iz parlamenta, izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada i funkcioner URS Branislav Jovanović (8,42 odsto).

Na sedmom mestu je republički poslanik i direktor KC Zoran Radovanović (SPS), sa 7,92 odsto, osmom predsednik niške opštine Palilula Boban Džunić (SNS), sa 7,83 odsto, a devetom je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković (SNS), sa 7,77 odsto podrške. Slede republički poslanik i odnedavno predsednik Okružnog odbora DS Dušan Milisavljević (DS), koji uživa podršku od 6,64 odsto, i predsednik gradske opštine Crveni krst Darko Bulatović (SNS), sa 6,56 odsto. Svi ostali gradski političari imaju podršku 8,28 odsto ispitanika.

Veliki uzorak

Istraživanje je rađeno na velikom sociološkom uzorku od 1.280 ispitanika sa teritorije grada Niša. Obavljeno je od 10. februara do 12. marta, telefonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari